gettyimages 1920272611 1

Zo lang kan jouw oude telefoon nog Whatsapp gebruiken

Tech13 sep , 16:07
Heb je al een tijdje dezelfde telefoon en werkt alles nog prima? Dan is er toch één ding waar je rekening mee moet houden: WhatsApp.
De populaire app kan op oudere toestellen na verloop van tijd de geest geven, simpelweg omdat je telefoon te oud wordt voor de nieuwe updates. Dus, hoe lang kun jij nog appen zonder dat je een nieuwe telefoon hoeft aan te schaffen?
WhatsApp-ondersteuning is niet eeuwig, en dat komt door de updates die Meta – het bedrijf achter de app – regelmatig uitbrengt. Nieuwe versies van WhatsApp bevatten vaak verbeteringen voor moderne telefoons, maar dat betekent ook dat ze de ondersteuning voor oudere toestellen moeten stopzetten.
Dit gebeurt meestal als er belangrijke aanpassingen nodig zijn om de app veilig te houden. Oude toestellen kunnen vaak simpelweg niet meer de nieuwste software draaien, en daar wringt de schoen.
Op dit moment ondersteunt WhatsApp een breed scala aan telefoons, maar er zijn grenzen. Voor iPhones is iOS 12 (uitgebracht in 2018) het minimale besturingssysteem, wat betekent dat iPhones vanaf de 5S nog steeds mee kunnen doen – en die telefoon kwam al uit in 2013.
Voor Android-telefoons ligt de grens bij Android 5.0, wat in 2016 werd geïntroduceerd. Hier wordt het wat ingewikkelder, omdat fabrikanten van Android-toestellen hun eigen updatebeleid hebben. Toch kun je ervan uitgaan dat een telefoon van ongeveer acht jaar oud nog steeds WhatsApp ondersteunt.
Met deze gegevens kun je concluderen dat telefoons van acht tot elf jaar oud nog gewoon WhatsApp kunnen draaien. Maar als jouw toestel richting die leeftijd kruipt, is het misschien toch slim om alvast na te denken over een upgrade, vooral als je geen zin hebt om plots zonder je favoriete chat-app te zitten.
Tijd voor een upgrade?
Hoewel het verleidelijk is om te wachten tot je telefoon echt niet meer werkt met WhatsApp, is het vaak verstandig om eerder actie te ondernemen. Niet alleen vanwege WhatsApp, maar ook vanwege de veiligheid van je toestel. Oudere telefoons krijgen namelijk op een gegeven moment geen beveiligingsupdates meer, en dat kan riskant zijn.
"Als de fabrikanten stoppen met updates voor jouw telefoon, nemen de beveiligingsrisico's bij een telefoon wel toe," zegt Friso Weijers, smartphone-expert van Tweakers.