botic van de zandschulp

Botic Van de Zandschulp denkt aan stoppen na fiasco op Roland Garros

Tennismei 28, 9:55
Botic van de Zandschulp twijfelt openlijk over zijn toekomst als professioneel tennisser.
Na zijn zware nederlaag tegen Fabio Fognini op Roland Garros deelde hij maandag zijn twijfels met de pers. "Ik kijk totaal niet meer uit naar wedstrijden," aldus Van de Zandschulp.
Van de Zandschulp, die ooit de beste tennisser van Nederland was en in 2022 nog op de 22e plaats van de wereldranglijst stond, bevindt zich momenteel in een moeilijke periode.
De afgelopen maanden is hij flink gedaald op de wereldranglijst en staat nu buiten de top honderd.
"Ik stel mezelf de laatste tijd steeds vaker de vraag of ik door wil gaan," vertelde hij in de mediaruimte van Roland Garros. "Je moet werk doen dat je leuk vindt. Af en toe een mindere dag heeft iedereen. Maar als het er te veel worden, dan moet je jezelf wel afvragen of je door wil."
Hoewel Van de Zandschulp geniet van de trainingen, heeft hij geen plezier meer in de wedstrijden.
"De trainingen vind ik leuk. Dat zijn prima dagen. Maar als ik 's ochtends opsta, kijk ik totaal niet meer uit naar de wedstrijden," vervolgde de voormalig kwartfinalist op de US Open.
"Terwijl juist dat een vrij belangrijk onderdeel is van je leven als tennisser."
Zijn ontmoeting met Fognini, de nummer 93 van de wereld, verliep rampzalig voor Van de Zandschulp. "Het was de allerslechtste wedstrijd die ik in mijn leven heb gespeeld," zei hij.
De overwegingen om te stoppen zijn volgens Van de Zandschulp niet nieuw en zijn versterkt door de uitdagingen van een tennissersleven. "Natuurlijk, het is nu vers na de wedstrijd.
Dat speelt mee in mijn gemoed, maar de gedachten om te stoppen zijn er al langere tijd. Het is geen gemakkelijk leven als tennisser. Je wordt echt geleefd, speelt dertig weken per jaar en reist van hot naar her."
Van de Zandschulp's daling op de wereldranglijst betekent dat zijn deelname aan Grand Slam-toernooien onzeker is geworden. Ook dit draagt bij aan zijn overpeinzingen.
"Als je niet speelt, gaat een ander je voorbij. Daardoor speel ik nu extra toernooien in plaats van mezelf thuis op te laden."
De toekomst van Van de Zandschulp in het professionele tennis blijft onzeker.
Zijn openhartigheid over zijn twijfels biedt een inkijkje in de mentale en fysieke uitdagingen waarmee topsporters geconfronteerd worden.
Meest gelezen