xav barcelona

Barca zet samenwerking met trainer Xavi stop na conflict met voorzitter Laporta

Voetbalmei 24, 21:52
FC Barcelona heeft besloten om niet door te gaan met trainer Xavi Hernández na een conflict met voorzitter Joan Laporta.
Een maand geleden kondigde de club nog aan dat Xavi ook volgend seizoen aan het roer zou staan, maar de situatie is sindsdien drastisch veranderd.
De afgelopen dagen berichtten diverse Spaanse media al over het naderende vertrek van Xavi. De coach, die sinds 2021 hoofdtrainer was van FC Barcelona, zou in onmin zijn geraakt met Laporta na uitspraken over de competitieve uitdagingen van de club.
"De situatie is gecompliceerd. Door de financiële fairplayregels verkeren we niet in dezelfde omstandigheden als andere clubs. We kunnen niet zoals vroeger alle spelers aantrekken die de trainer wil," zei Xavi een week geleden. Deze opmerkingen zouden bij Laporta in het verkeerde keelgat zijn geschoten.
Het gedwongen vertrek van Xavi markeert een triest einde aan zijn tweede periode bij FC Barcelona. Als speler groeide hij uit tot een clubicoon met vier Champions League-overwinningen (2006, 2009, 2011 en 2015).
Zes jaar na zijn afscheid als speler keerde hij terug als trainer. Ondanks de financiële problemen van de club, wist Xavi Barcelona vorig seizoen naar de landstitel te leiden.
In een statement op de website van de club bedankt Barcelona Xavi voor zijn bijdrage als coach: "FC Barcelona wil Xavi bedanken voor zijn werk als coach, dat bijdraagt ​​aan zijn ongeëvenaarde carrière als speler en aanvoerder van het team, en wenst hem alle geluk van de wereld."
De club gaf echter geen verdere toelichting op de redenen voor zijn vertrek.
De 44-jarige Xavi zal waarschijnlijk zondag nog wel op de bank zitten tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Sevilla. Deze wedstrijd, die om 21.00 uur gespeeld wordt, heeft geen invloed meer op de eindstand van La Liga.
Barcelona eindigt dit seizoen als tweede, met een aanzienlijke achterstand op landskampioen Real Madrid.
Het seizoen van Barcelona verliep matig, wat in januari al leidde tot speculaties over Xavi's toekomst. Toen gaf hij aan na dit seizoen te willen stoppen als trainer. In april besloot de club echter hem toch nog een kans te geven voor het volgende seizoen. Nu is het besluit echter definitief: Xavi zal niet langer de coach zijn van FC Barcelona.
De zoektocht naar een nieuwe hoofdtrainer is inmiddels begonnen. In de Spaanse media wordt vooral de naam van Hansi Flick genoemd als mogelijke opvolger.
De oud-trainer van Bayern München werd in september ontslagen als bondscoach van Duitsland en lijkt nu een voorname kandidaat om het stokje van Xavi over te nemen bij de 27-voudig Spaans kampioen.
Met het vertrek van Xavi komt er een einde aan een veelbewogen periode voor zowel de coach als de club. De toekomst van FC Barcelona lijkt nu opnieuw in een onzekere fase te zijn beland, met een nieuwe zoektocht naar stabiliteit en succes aan de horizon.
Meest gelezen