marnix hogendoorn m1x9xl kdpa unsplash 1

Vanavond code oranje in heel Nederland vanwege zware onweersbuien

Weerjul 09, 11:59
Vanavond wordt heel Nederland getroffen door zware onweersbuien, waarvoor het KNMI code oranje heeft afgegeven.
Het weerinstituut waarschuwt voor de aanzienlijke kans op schade door blikseminslag, zware windstoten, hevige regenval en hagel. Het advies luidt dan ook om binnen te blijven.
De onweersbuien beginnen aan het eind van de middag in het zuidwesten van het land. Voor Zeeland geldt de waarschuwing al vanaf 16.00 uur.
In de avond verplaatst het onweer zich naar het noordoosten, waarbij het hele land te maken krijgt met extreme weersomstandigheden.
Volgens het KNMI kunnen de windstoten oplopen tot 100 kilometer per uur, en lokaal kunnen grote hoeveelheden regen en hagel in korte tijd vallen.
Het onweer wordt als "intensief" omschreven, wat extra gevaar met zich meebrengt voor buitenactiviteiten en het verkeer.
Wat code oranje inhoudt
Code oranje wordt afgegeven bij een grote kans op gevaarlijk of extreem weer, waarbij de impact significant kan zijn en er risico is op schade, letsel of overlast.
Deze waarschuwing wordt maximaal 24 uur van tevoren gegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer bedraagt.
De ANWB verwacht aanzienlijke verkeershinder in de spits, vooral in Zuid-Holland, Utrecht en delen van Noord-Brabant. "We verwachten veel files in de regio Rotterdam in de tweede helft van de spits," aldus een woordvoerder van de ANWB.
In de noordelijke provincies zal het zware weer rond 18.00 uur beginnen, wat daar voor vertraging kan zorgen.
Wateroverlast kan leiden tot afgesloten rijstroken en gevaarlijke rijomstandigheden door omvallende bomen en voorwerpen.
Wie op weg is naar Dortmund voor de halve finale van Oranje tegen Engeland op woensdagavond, hoeft zich volgens de ANWB geen zorgen te maken over extra files door het weer. De verwachting is dat het zware weer tegen die tijd voorbij is.
Ook woensdag wordt wat regen verwacht, met temperaturen tussen de 20 en 24 graden. "Overdag kan er een enkele bui vallen," meldt een woordvoerder van Weerplaza.
Echter, tijdens de EK-wedstrijd van Oranje in de avond blijft het droog en klaart het op. Zowel in Nederland als in Duitsland worden prima weersomstandigheden verwacht voor de halve finale. "Oranje valt dus niet in het water," concludeert Weerplaza.
Meest gelezen