file 4

Weersvoorspelling juni: dit kunnen we verwachten van de zomer

Weerjun 17, 13:06
De paraplu moet de komende dagen nog steeds uit de kast blijven, maar de zonnebril mag inmiddels - voorzichtig - ook tevoorschijn komen. Ondanks de wisselvallige week die in het vooruitzicht ligt, zijn er volgens Weerplaza ook "signalen voor stabieler en warmer zomerweer".
Juni begon fris en wisselvallig, met temperaturen die gemiddeld zo'n 3 graden onder normaal lagen, en soms nog kouder waren. In de tweede helft van juni lijkt het qua temperatuur gelukkig de goede richting uit te gaan.
De temperatuur schommelt de komende week rond de normale waarden, van 18 graden op de Wadden tot 22 graden in het zuidoosten. Aanstaande week kunnen we helaas nog flinke buien verwachten. Dit heeft te maken met windvlagen die vanuit het zuiden over trekken.
"Een lagedrukgebied vanuit Frankrijk nadert dan ons land en trekt dinsdagmiddag en dinsdagavond over. De koers van dat gebied is nog wel onzeker, waardoor het nog niet te zeggen valt of het hele land met buien te maken krijgt", volgens het platform.
Eind juni krijgt zonnig en droog weer waarschijnlijk de overhand. Hoewel enkele lokale regen- en onweersbuien mogelijk blijven, lijken we het kletsnatte en vaak sombere weer van de afgelopen weken geleidelijk achter ons te laten.
Hoe warm het precies wordt, is nog onzeker, afhankelijk van de windrichting. Bij een zuiden- tot zuidoostenwind kunnen zomerse dagen met maximale temperaturen van 25 graden of meer voorkomen.
Als de wind echter vanaf zee blijft waaien, zal de temperatuur niet veel hoger uitkomen dan de normale waarden voor eind juni, namelijk 19 tot 23 graden.
De warmste dag in de komende 14 dagen is 25 juni, met een gemiddelde temperatuur van 23°C, terwijl de koudste dag op 29 juni valt, met een temperatuur van 15°C.
De luchtvochtigheid varieert tussen 66% en 93%, en de windkracht ligt tussen de 4 km/u en 19 km/u.  
Meest gelezen