tadej pogacar giro italia

Pogacar voltooit Giro-triomf na belgische etappezege

Wielrennenmei 26, 23:11
Jonathan Milan was dichtbij een spectaculaire comeback, maar Tim Merlier won de 21e en laatste etappe van de Giro d'Italia 2024.
Tadej Pogacar is de algehele winnaar van de Giro d'Italia 2024.
Dit werd een feit op zondag toen de ster van UAE veilig over de finishlijn in Rome kwam tijdens de 21e en laatste etappe van zijn debuut in de Italiaanse grote ronde.
Zoals verwacht werd de laatste etappe beslist met een massasprint, en Tim Merlier (Quick-Step) triomfeerde voor Jonathan Milan (Trek).
De sprintspecialist van het Trek-team, die drie etappes tijdens de wedstrijd had gewonnen, leek uitgeschakeld toen hij een lekke band kreeg op ongeveer tien kilometer van de finish.
Milan slaagde er echter in om terug te keren naar het peloton, en met hulp van zijn teamgenoten vocht hij zich ongelooflijk terug door het veld en bereikte hij de kopgroep met ongeveer een kilometer te gaan.
De krachten waren echter net niet genoeg om Merlier te verslaan, die net als Milan daarmee drie etappezeges behaalde in deze Giro.
Goede Giro-debuut
De algehele overwinning is Pogacars derde in een grote ronde, en hij debuteerde in de Giro met zes etappezeges en een overtuigende algehele overwinning met bijna tien minuten voorsprong op Daniel Felipe Martinez (Bora) en nog een halve minuut meer op Geraint Thomas (Ineos).
Pogacar heeft bovendien de Tour de France gewonnen in 2020 en 2021, voordat hij tweede werd achter Jonas Vingegaard in de laatste twee edities.
Wilde pogingen tevergeefs
De eerste helft van de etappe op zondag was een parade totdat na de eerste passage van de finishlijn in Rome de race werd geopend.
De Deense renner Mikkel Honoré (EF), die een rib brak bij een val in de 4e etappe, was de initiatiefnemer van de eerste serieuze ontsnappingspoging.
Hij kreeg gezelschap van nog drie andere renners, en het kwartet mocht lange tijd voor een controlerend peloton uit rijden, dat nooit toestond dat de voorsprong groter werd dan 30 seconden.
Pas kort voor de ingang van de laatste ronde op het circuit in de straten van Rome werden Honoré en zijn medevluchters definitief ingehaald.
Ongeveer tegelijkertijd kreeg Jonathan Milan de lekke band, wat hem op een wanhopige jacht zette om terug te keren naar het peloton. Dit lukte, maar kostte hem ook de nodige krachten in het duel met Merlier.
Meest gelezen