gettyimages 1517820932 1

Aantal meldingen seksueel geweld schiet omhoog door schandalen

11223 okt , 22:06
De afgelopen jaren is het aantal meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld fors toegenomen.
Tussen 2020 en 2022 steeg het aantal meldingen met 37 procent, tot meer dan 40.000. Deze meldingen komen binnen bij verschillende hulpinstanties, zoals het Centrum Seksueel Geweld, Veilig Thuis en Slachtofferhulp Nederland.
Er wordt verwacht dat de zes grootste hulporganisaties in 2025 zelfs 83 procent meer meldingen zullen ontvangen dan in 2020.
Deze sterke stijging wordt vooral toegeschreven aan de toenemende aandacht voor het probleem in de media, samen met overheidsinitiatieven en wetswijzigingen die het onderwerp meer bespreekbaar maken.
De regeringscommissaris voor seksueel grensoverschrijdend gedrag, Mariëtte Hamer, benadrukt dat de stijging mede te wijten is aan incidenten die breed uitgemeten werden in de media.
Zo was er een enorme toename in meldingen na onthullingen over misstanden bij het programma The Voice of Holland en schandalen rondom bekende personen zoals Marc Overmars en Ali B.
"Aandacht genereert aandacht," legt Hamer uit. "Mensen herkennen zichzelf in de verhalen die ze horen en besluiten dan om hulp te zoeken."
Hoewel het goed is dat slachtoffers zich vaker melden, heeft deze stijging ook een keerzijde. Door het toenemend aantal meldingen komt de hulpverlening onder druk te staan.
Er zijn personeelstekorten, lange wachtlijsten en onvoldoende middelen om iedereen snel en adequaat te helpen. Hamer pleit daarom voor aanpassingen in de manier waarop hulp wordt geboden.
"Het trauma wordt groter naarmate mensen langer met hun problemen rondlopen," zegt Hamer. "Hoe eerder je erbij bent, hoe sneller je het kunt oplossen."
Naast meer samenwerking tussen hulporganisaties en een laagdrempeliger hulpaanbod, ziet Hamer ook een rol weggelegd voor de maatschappij.
Volgens haar is het belangrijk dat we anders leren omgaan met macht en grenzen. "Wat slachtoffers is aangedaan, is heel lang ‘normaal’ gevonden. Ze schamen zich en vragen zich af wat hun eigen aandeel was. Dat zit diepgeworteld," aldus Hamer.
Ze hoopt dat, met meer aandacht en bewustwording, de cultuur in de toekomst zal veranderen en het aantal meldingen uiteindelijk zal afnemen.