Het verhaal van Augurkenkoning Oos Kesbeke begon na de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam. Zijn bedrijf, gespecialiseerd in augurken en andere zure producten, is nu een vaste waarde in Amsterdam-West.
De overdracht van vader op zoon is een familietraditie en nu staat Oos klaar om het stokje over te dragen aan zijn zoons Camiel en Silvian.
Oos Kesbeke heeft de harten van veel kijkers veroverd met zijn Amsterdamse flair en unieke uitspraken. De realityserie - voorzien van hilarische voice over - over het tafelzuurimperium heeft trekjes van
Familie Gillis: Massa is Kassa, maar focust zich gelukkig minder op privézaken.
En ondanks een wat wankelende start van het programma trokken bijna een half miljoen mensen naar RTL 5 en
Videoland om de avonturen van de Augurkenkoning te volgen.
De show brengt niet alleen het succes maar juist de vele uitdagingen van Kesbeke in beeld. Van rommel in de koeling tot kapotte machines, het zijn de dagelijkse realiteiten van het bedrijf uit Bos en Lommer.
Maar het zijn de persoonlijke verhalen - zoals die van chauffeur Mikey - die de show echt boeiend maken. En Oos Kesbeke toont geregeld zijn ware karakter als leider en mens door Mikey een tweede kans te geven, ondanks zijn fouten.
Hoeveel geld heeft Oos Kesbeke?
Oos Kesbeke heeft vijf panden op zijn naam staan. Natuurlijk de fabriek, waar het allemaal gebeurt, aan de Adolf van Nassaustraat in Amsterdam. Daar werd in 1999 een hypotheek van 2,2 miljoen op gevestigd, al sprak je toen nog van vijf miljoen gulden. Het vermogen van Oosies Smulpot B.V. telt een smakelijke 7 miljoen euro.
Naast de fabriek heeft Kesbeke huizen in Halfweg, Zwanenburg en een Amsterdams appartement. Tot enkele jaren geleden was Kesbeke ook dansschooleigenaar.
Nu resteert alleen nog het pand waar destijds gedanst werd. Rekening gehouden met de afgesloten hypotheken heeft de minikomkommerfabrikant 1 miljoen euro aan stenen vermogen opgebouwd.
Al met al is de schatting dat Kesbeke minstens een kleine 8 miljoen euro waard is. En dan worden zijn privébestedingen zoals een flitse auto en een dure klok niet eens meegerekend. Die zuurverdiende centjes worden dus in ieder geval goed benut.
De werknemers van Oos Kesbeke
Over zijn personeel is De Augurkenkonig lovend: "Onze medewerkers zijn eigenlijk ook een soort familie. De meesten werken al decennialang bij ons. Zij werken hard, wij zorgen goed voor hen. Zonder je mensen ben je als ondernemer niks."
Hij vervolgt: "Ik vind dat je ook mensen die het moeilijker hebben een kans moet geven. Er werken hier mensen van allerlei pluimage, qua afkomst, achtergrond, met of zonder handicap. Iedereen is hier welkom. Dat zorgt ook voor een gezellige en positieve werksfeer."
Kesbeke wil andere ondernemers laten zien dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ‘fantastische werknemers zijn’. "Het is echt een misvatting dat het veel gedoe oplevert, of dat het veel tijd kost. Negen van de tien keer gaat het hartstikke goed."