De dodelijke E. coli bacterie heeft geleid tot ten minste één sterfgeval en tien ziekenhuisopnames. De uitbraak is gelinkt aan de Quarter Pounders van
McDonald's.
De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) heeft dinsdag bevestigd dat er in totaal 49 gevallen zijn geregistreerd in tien staten.
De organisatie heeft een voedselveiligheidswaarschuwing uitgegeven en een onderzoek geopend, maar tot nu toe is er geen verplichte terugroepactie afgekondigd.
Alle geïnterviewde patiënten gaven aan dat ze McDonald's hadden gegeten, met een specifieke vermelding van de Quarter Pounder hamburgers.
Terwijl de exacte oorzaak van de E. coli-uitbraak nog niet is vastgesteld, richt het onderzoek zich op twee specifieke ingrediënten van de Quarter Pounder: de kwartpond runderhamburgers, die niet worden gebruikt in andere hamburgers van de keten, en de gesneden uien, die voornamelijk in de Quarter Pounders worden gebruikt.
In reactie op de situatie heeft McDonald's aangekondigd de Quarter Pounders tijdelijk
uit hun menu in enkele van de getroffen staten te verwijderen en zal het bedrijf ook stoppen met het gebruik van kwartpond runderhamburgers en verse gesneden uien.
Desondanks stelt de fastfoodketen dat het nog steeds veilig is om daar te eten. "We zijn er zeer zeker van dat je naar McDonald's kunt gaan en onze klassiekers kunt genieten. Ik wil onze consumenten zeggen dat ze vandaag met vertrouwen naar McDonald's kunnen gaan," aldus Joe Erlinger, president van McDonald's USA.
McDonald's verklaarde in een statement dat de gesneden uien, waarvan het gelooft dat ze de werkelijke boosdoener zijn, afkomstig zijn van een enkele leverancier die drie distributiecentra bedient.
Als dit waar is, zou dat wijzen op een beperkter probleem in de toeleveringsketen, en niet noodzakelijkerwijs op de voedselveiligheidspraktijken van McDonald's als geheel. Dit zou ook kunnen verklaren waarom de E. coli zich zo gemakkelijk heeft verspreid, omdat de gesneden uien niet worden gekookt.
Over de bacterie
E. coli is een groep bacteriën die meestal onschadelijk is en een essentieel onderdeel vormt van een gezond maagdarmkanaal. Maar specifieke stammen kunnen ernstige ziekten veroorzaken.
E. coli staat bekend om het produceren van Shiga-toxine, wat symptomen zoals diarree, buikpijn en braken kan veroorzaken. Deze symptomen beginnen meestal drie tot vier dagen na het innemen van de bacteriën, en de meeste mensen herstellen binnen een week zonder behandeling.
Ernstige complicaties komen echter voor, en een oudere persoon in Colorado is overleden aan de uitbraak. Ook is een kind opgenomen in het ziekenhuis.