In Nederland groeit al geruime tijd het aantal
geweldsincidenten in het openbaar vervoer. Voor OV-NL, de branchevereniging van vervoersbedrijven, is de maat nu vol. Ze luiden de noodklok en roepen de overheid op om boa’s in het ov meer bevoegdheden te geven.
Een van hun voorstellen is om boa’s toestemming te geven handboeien te gebruiken bij agressieve passagiers. Ook willen ze dat ov-medewerkers zelfstandig de identiteit van zwartrijders kunnen controleren, zonder tussenkomst van de
politie.
Zie ook: 'Jandino maakt film over BOA's'
Deze oproep komt vlak voor een belangrijk Kamerdebat over de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waar het geweld in het ov centraal staat. De cijfers spreken voor zich: alleen al bij de NS werden vorig jaar 1042 ernstige geweldsincidenten geregistreerd, een stijging van 8 procent ten opzichte van 2022.
Volgens een onderzoek van vakbond VVMC blijkt dat acht op de tien ov-medewerkers met agressie te maken krijgt. "Boa’s zijn vaak als eerste ter plaatse, maar mogen hun handboeien alleen gebruiken als ze zelf in gevaar zijn,'' aldus Hatte van der Woude, voorzitter van OV-NL, in een interview met het AD. "Als een reiziger of collega wordt aangevallen, mogen ze niets doen. Dat valt niet uit te leggen."
Zie ook: 'Vrouw mishandelt boa met mes in Breda'
Meer bevoegdheden voor boa's
De branchevereniging pleit ervoor dat boa’s handboeien kunnen inzetten, ook wanneer ze niet zelf in direct gevaar verkeren. Daarnaast willen ze de mogelijkheid om zelf de identiteit van zwartrijders te controleren, zodat de politie niet onnodig wordt ingeschakeld. "Ons personeel en de politie zijn nu soms een uur kwijt aan een zwartrijder,'' zegt Van der Woude.
Een proef in Rotterdam heeft laten zien dat deze maatregelen duizenden uren aan politie-inzet kunnen besparen, alleen al bij de NS zouden zo'n 5000 interventies per jaar vermeden kunnen worden.
De vervoersbedrijven hopen dat het kabinet hun oproep steunt, vooral omdat staatssecretaris Chris Jansen ov-veiligheid als speerpunt heeft benoemd. Of deze plannen daadwerkelijk worden overgenomen, is nog afwachten.