file 49

Uit ziekenhuis ontslagen schizofrene patiënt doodt 88-jarige man in supermarkt

112jul 09, 12:17
Een schizofrene patiënt die reeds uit het ziekenhuis was ontslagen, is nu verantwoordelijk voor de dood van een 88-jarige man. De patiënt had het in eerste instantie gemunt op een jongere vrouw in een supermarkt, toen de hoogbejaarde man tussenbeide sprong en dat moest bekopen met zijn eigen leven.
Het gaat om de 88-jarige John Rees, grootvader en geliefde kerkwachter in een dorpje in Zuid-Wales. Een bezoekje aan de lokale Co-Op werd hem helaas fataal.
In de supermarkt trof hij Zara Radcliff, een ontslagen schizofrene patiënt, die een mes trok en een vrouw wilde toetakelen.
Hij besloot tussenbeiden te springen, maar zijn bravoure werd hem niet in dank werd afgenomen. Radcliffe sloeg de weerloze Rees met een fles tot deze brak, waarna ze hem nog 21 keer met een andere fles in het gezicht en op het hoofd sloeg terwijl hij op de grond lag.
Uit het onderzoek blijkt dat de dood werd veroorzaakt door 'ernstige erwondingen aan het gezicht door ongeveer 23 zware slagen van wijnflessen en drie zware slagen van een brandblusser'. Radcliffe werd vervolgens gearresteerd in de winkel en later veroordeeld tot acute opname.
Nalatige psychische zorg
Uit ziekenhuisrapporten blijkt dat er al eerdere 'waarschuwingssignalen' waren over de labiele toestand van Radcliff. Het rapport zei dat de gevaren 'niet werden herkend of slecht werden verwerkt' en dat er 'geen onderhandelde crisisplan' was voordat ze uit het ziekenhuis werd ontslagen.
De nabestaanden moeten het nu simpelweg doen met een verontschuldiging vanuit het ziekenhuis. De nalatige zorg van Radcliffe had in dit geval dodelijke consequenties.
Naast de aanval op Rees bekende Radcliffe ook schuld aan drie pogingen tot moord op Lisa Way, een vrouw van 53 en op meneer Price, een man van 58.
De heldhaftige kerkwacht werd door zijn familie beschreven als 'de belichaming van een goed mens, zeer gerespecteerd en geliefd in de gemeenschap'.
Meest gelezen