In Rijswijk is ophef ontstaan over een verkeerscampagne die racistische reacties heeft uitgelokt. Een moslima met een hoofddoek, afgebeeld op een campagneposter, heeft een stroom aan racistische opmerkingen en doodsbedreigingen ontvangen.
De gemeente Rijswijk heeft besloten aangifte te doen en ook de fractievoorzitter van Denk in de Tweede Kamer, Stephan van Baarle, uit zijn verontwaardiging.
Van Baarle stelt Kamervragen en roept de minister op de racistische uitlatingen af te keuren en de daders snel te vervolgen en bestraffen.
"Ik ben het spuugzat dat mensen die te goeder trouw bijdragen aan de samenleving alleen maar aangevallen worden omdat ze een hoofddoek dragen," aldus Van Baarle. "Er is geen plek voor discriminatie en racisme in onze samenleving."
De verantwoordelijke wethouder in Rijswijk, Armand van de Laar, vindt dat dit grootschalige racisme niet genegeerd mag worden. "Dit online geweld is walgelijk gedrag en mag niet als normaal worden beschouwd," verklaart hij.
Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat er aangifte wordt gedaan en dat de benodigde informatie wordt verzameld.
De vrouw op de poster, een bekende en gewaardeerde vrijwilliger in Rijswijk, zet zich al jaren in voor kinderen en jongeren uit achterstandswijken. Moeslima, zoals zij bij Omroep West wordt genoemd, was aanvankelijk niet op de hoogte van de racistische reacties.
"Ik was geschrokken en teleurgesteld toen ik de berichten ontving," zegt ze. Desondanks blijft ze vastberaden en wil ze als boegbeeld van de verkeersveiligheidscampagne blijven strijden tegen discriminatie.
Naast de racistische reacties kreeg de verkeerscampagne ook kritiek vanwege een foto van een meisje zonder helm op een fiets. Veilig Verkeer Nederland en een artsenvereniging uitten hun bezorgdheid hierover.
Ger Kruger, fractievoorzitter van Beter voor Rijswijk, noemde de campagne "amateuristisch" en "klungelwerk" vanwege het ontbreken van een helm, wat volgens hem een slecht voorbeeld geeft.
De gemeente Rijswijk benadrukt dat de verkeersveiligheidscampagne, ondanks de kritiek, belangrijk blijft en dat discriminatie en racisme stevig zullen worden aangepakt.