Frankrijk introduceert een schrikbarende ontwikkeling op het gebied van verkeersveiligheid: de ‘superflitspaal’.
Deze nieuwe generatie flitscamera’s, die in 2025 op grote schaal zal worden uitgerold, maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en kan in één flits meerdere verkeersregels controleren.
Dit betekent dat je niet alleen voor een snelheidsovertreding
beboet kunt worden, maar ook voor zaken zoals het niet dragen van een gordel, het vasthouden van een mobiele telefoon en het niet houden van voldoende afstand tot je voorganger.
De Franse overheid heeft plannen onthuld om het aantal flitspalen in het land uit te breiden tot meer dan 4100, waarvan ongeveer 500 deze hypermoderne versies zullen zijn. Dit vooruitzicht zorgt voor grote bezorgdheid onder automobilisten.
De Franse automobielclub, 40 Millions d’automobilistes, heeft hun zorgen geuit en noemt de nieuwe radarapparatuur “een massaboetemachine”. De club stelt dat deze technologie geen echte impact heeft op de verkeersveiligheid, maar slechts dient om “grotere financiële belangen na te streven”.
Vier overtredingen tegelijk
Voor elke overtreding kan een boete van 135 euro worden opgelegd, en met de mogelijkheid om voor vier overtredingen tegelijk te worden beboet, kan de rekening in theorie oplopen tot maar liefst 540 euro.
Dit verhoogt niet alleen de angst onder bestuurders, maar roept ook vragen op over de rechtvaardigheid van dergelijke boetes. De actiegroep vreest dat er een aanzienlijke stijging van onterechte boetes zal plaatsvinden.
“Als een automobilist wordt ingehaald door een andere auto en deze vlak voor hem invoegt zonder de veiligheidsafstand te respecteren, is het de automobilist die werd ingehaald die gestraft zal worden, ook al is hij het slachtoffer,” aldus de belangenvereniging.
De Franse overheid verwacht dit jaar al een significante stijging van het aantal uitgeschreven boetes. In de begrotingsplannen voor 2025 is zelfs rekening gehouden met een toename in de kosten voor het drukken en verzenden van deze boetes.