De meest actieve flitspaal van 2023 heeft in een jaar tijd meer dan 86.000 boetes uitgedeeld. Maar dat is nog niks vergeleken met de grootste flitsvandaal van Nederland. Deze tijdelijke flitspaal, die in slechts vier maanden tijd 99.356 bekeuringen heeft uitgedeeld, is volgens onderzoek van
TopGear de nieuwe recordhouder.
Gemiddeld flitst deze snelheidsbewaker om de twee minuten minstens één keer. Dus de vraag is: waar kun je hem vinden?
Op de A16, ter hoogte van hectometerpaal 15,7, richting Rotterdam. Hier is de maximumsnelheid 70 km/u vanwege wegwerkzaamheden. Bij knooppunt Terbregseplein wordt een viaduct over de Hoofdweg vervangen. Vanwege deze werkzaamheden zijn de rijstroken versmald en de weg verlegd. Het Openbaar Ministerie heeft bevestigd dat deze notoire flitspaal blijft staan totdat de werkzaamheden zijn afgerond.
De flitspaal is sinds 1 mei in gebruik. Het flitsend stuk ongeluk deelde op een gegeven moment zoveel boetes uit dat het verwerkingsproces erdoor vertraagd raakte. Na een week was hij tijdelijk uitgeschakeld, maar sinds 27 mei is hij weer in topvorm. Geen enkele andere flitspaal kan zijn indrukwekkende cijfers evenaren.
De periode van 1 mei tot 31 augustus beslaat 123 dagen. Daarin was de flitspaal zo’n 20 dagen offline, wat betekent dat hij gemiddeld 964 boetes per dag schreef. Dat komt neer op ongeveer 40 boetes per uur. Een heuse prestatie! Overdag zijn er meer overtredingen te zien, terwijl het in de avond wat rustiger is. In totaal registreerden flexflitsers in Zuid-Holland maar liefst 158.097 bekeuringen.
Wat levert deze flitspaal op?
Wat de exacte
opbrengst van de flitspaal op de A16 is, blijft onduidelijk. Het CJIB kan nog geen informatie geven over het gemiddelde boetebedrag van dit jaar, maar vorig jaar was dat 68,78 euro.
Als we aannemen dat dit bedrag met 10 procent is gestegen, zou de flitspaal al snel zo’n 7.500.000 euro opgeleverd hebben. En als een boete voor 10 km/u te hard al 109 euro kost, kan het totaal zelfs oplopen tot 10 miljoen euro.