De technologie achter veel traditionele GPS-apparaten raakt snel verouderd.
Als je een nieuwe auto koopt, is de kans groot dat deze is uitgerust met een ingebouwd GPS-systeem. Als je auto er echter geen heeft, ben je mogelijk afhankelijk van de GPS van je smartphone.
Hoewel handig voor korte ritten, kan het gebruik van de GPS van je telefoon op lange reizen omslachtig zijn vanwege de noodzaak om vaak op te laden en mogelijke datakosten, vooral bij reizen naar het buitenland.
Dit heeft veel mensen ertoe gebracht de klassieke losse GPS-apparaten met hun bekende zuignapbevestigingen te blijven gebruiken.
Ondanks hun voortdurende verkoop, lopen deze losse GPS-apparaten het risico verouderd te raken door het uitfaseren van de 2G- en 3G-netwerken waarop ze vaak vertrouwen.
Volgens Boosted Magazine heeft Nissan al verschillende functies verwijderd uit de app van hun elektrische auto, de Leaf, die afhankelijk waren van deze oudere netwerken.
Naarmate 5G steeds meer verspreid raakt en de ontwikkeling van 6G vordert, worden oudere netwerken zoals 2G en 3G buiten gebruik gesteld omdat ze niet langer op grote schaal worden gebruikt.
In Denemarken heeft Telenor aangekondigd dat het tegen 2030 zijn 2G-netwerk zal uitschakelen. In Zweden gebeurt de uitfasering van zowel 2G als 3G echter veel eerder.
Dit betekent dat als je van plan bent een roadtrip naar Zweden te maken, je ouderwetse GPS mogelijk niet meer werkt.
Dit probleem is niet beperkt tot Nissan. Volvo heeft ook zijn klanten gewaarschuwd voor de op handen zijnde veroudering van verschillende modellen.
Volgens Volvo zullen voertuigen met ingebouwde Google-systemen niet worden beïnvloed door de netwerkuitfasering. Auto's met Google-systemen van 2017 tot 2024 zullen echter ofwel al hun functies verliezen of een software-update nodig hebben.
Bovendien zullen alle modellen van 2016 of eerder al hun functies verliezen, zonder vermelding van beschikbare software-updates om het probleem op te lossen.
Naarmate nieuwere generaties mobiele netwerken de overhand krijgen, wordt het steeds onpraktischer om op verouderde 2G- en 3G-technologieën te vertrouwen.
Voor autobezitters betekent dit dat het risico van het gebruik van oudere GPS-apparaten toeneemt. Het is een teken van de tijd: naarmate technologie vordert, blijven oudere apparaten die deze veranderingen niet bijhouden achter.
Voor bestuurders is dit een belangrijk probleem. Als de GPS van je auto afhankelijk is van 2G of 3G, is het essentieel om je voor te bereiden op de uitschakeling van het netwerk.
Opties zijn onder meer upgraden naar een nieuwer automodel met een ingebouwde GPS die moderne netwerktechnologie gebruikt of overschakelen naar op smartphones gebaseerde navigatieoplossingen die gebruikmaken van up-to-date netwerken zoals 4G en 5G.
De uitfasering van oudere GPS-technologie herinnert ons aan het snelle tempo van technologische vooruitgang. Het bijhouden van deze veranderingen is cruciaal, vooral voor essentiële hulpmiddelen zoals navigatiesystemen.
Naarmate 5G de standaard wordt en 6G aan de horizon opdoemt, is het onvermijdelijk dat oudere netwerken worden uitgefaseerd. Zorgen dat je navigatietechnologie up-to-date is, zal je behoeden voor onverwachte ongemakken onderweg.