Tussen november 2024 en februari 2025 werden er 24 meldingen ontvangen van vermoedelijke hepatitis A-infecties, die waarschijnlijk verband houden met besmette bevroren blauwe bessen.
Acht mensen moesten zelfs in het ziekenhuis worden opgenomen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigde dat de ziektegevallen voortkwamen uit het eten van bevroren blauwe bessen, waarvan negentien van de getroffen personen producten van Albert Heijn hadden geconsumeerd. De besmetting leidde op 13 januari 2025 tot een waarschuwing van Albert Heijn, waarin klanten werden aangespoord de betreffende bevroren bessen niet te consumeren.
De supermarktketen haalde de besmette bessen uit de schappen en riep klanten op de producten niet te gebruiken. Deze waarschuwing werd uiteindelijk ingetrokken, aangezien de incubatietijd van hepatitis A, die tussen de 28 en 50 dagen ligt, inmiddels voorbij was. Dit betekent dat er naar verwachting geen nieuwe besmettingen meer zullen optreden, hoewel het RIVM nog wel rekening houdt met mogelijke meldingen van mensen die al eerder ziek zijn geworden.
Hepatitis A is een leverinfectie die verschillende symptomen kan veroorzaken. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, lichte koorts, buikpijn, misselijkheid, en een geelzuchtachtige verkleuring van de huid en ogen. Daarnaast kunnen de urine donker gekleurd zijn en kan de ontlasting een lichtere kleur hebben. Het is belangrijk te weten dat het virus een relatief lange incubatietijd heeft, waardoor het vaak enige tijd duurt voordat de symptomen zichtbaar worden.
De besmetting heeft geleid tot bezorgdheid over de voedselveiligheid van bevroren producten en benadrukt het belang van zorgvuldige controles binnen de voedselindustrie. Inmiddels zijn de besmette bessen vervangen door een ander product, maar consumenten wordt aangeraden alert te blijven op mogelijke risico’s bij het kopen van diepvriesvoedsel en zich bewust te zijn van de waarschuwingen van producenten en supermarkten.