De twee mannen die worden verdacht van het mishandelen van tien bewoners op hun zorgboerderij in Wedde, erkende tijdens een rechtszitting in de rechtbank van Groningen dat ze grenzen hebben overschreden. De verdachten, Michel K. (37) en zijn schoonvader Paul W. (63), die beiden leiding gaven op de zorgboerderij, gaven aan dat hun handelingen niet gerechtvaardigd waren. Alberto Stegeman noemt het zijn ergste zaak ooit.
Het misbruik kwam aan het licht in oktober 2022, toen het SBS-programma Undercover in Nederland, gepresenteerd door journalist Alberto Stegeman, beelden toonde van systematische mishandelingen en vernederingen van de bewoners van de zorglocatie. De bewoners, die allemaal ernstige verstandelijke of lichamelijke beperkingen hebben, werden lichamelijk gestraft voor vermeend 'fout gedrag', en daarnaast werden ze vaak gekleineerd.
In de uitzending werden schokkende beelden getoond van een bewoner die in een bloembak werd geduwd, een andere die met een doos over zijn hoofd moest zitten, en enkele bewoners die als straf buiten moesten zitten. De verdachten gebruikten fysiek geweld en dreigementen om de bewoners te intimideren. Oud-medewerkers omschreven de situatie als "sadistisch" en "psychopathisch". In de rechtszaal kwamen de zware emoties van de aanwezige familieleden naar voren, waarbij sommigen de zaal verlieten om de beelden niet te hoeven zien.
De verdachten gaven toe soms te ver te zijn gegaan in hun handelen, maar stelden dat hun bedoeling was de zelfredzaamheid van de bewoners te bevorderen. Michel K. beweerde zich te schamen voor zijn gedrag, maar zei dat slaaptekort deels verantwoordelijk was voor zijn acties. Paul W. legde uit dat een incident, waarbij een bewoner met een wasmand werd bekleed als straf, bedoeld was om de ontlasting te stimuleren, hoewel dit geen medische basis had.
De zaak heeft ook betrekking op andere medewerkers van de zorgboerderij. Van de negen onderzochte medewerkers hoeven vier zich niet voor de rechter te verantwoorden, terwijl vier anderen wel worden aangeklaagd, maar hun betrokkenheid wordt als minder zwaar beoordeeld. Eén medewerker krijgt geen straf omdat haar meldingen de zaak in gang hebben gezet.
Alberto Stegeman blikte gisteren bij Beau terug op de ernstige zaak, hij zei het volgende over de bizarre situatie: "Ik vind het wel onze heftigste zaak ooit. Het was een zorgboerderij waar mensen met een beperking woonden en er was een sadistisch regime, wat ze deden was mensen straffen." Alberto Stegeman staat bekend om zijn onderzoeken naar lugubere figureren. Hij heeft een sterk vermoeden dat de boerderij nog steeds schuldig is aan de strafbare feiten en dat er weinig veranderd is.