Het Ministerie van Migratie stelt niet te kunnen helpen
in de zaak van de elfjarige Mikael en zijn Armeense moeder, die volgens een uitspraak van de Raad van State Nederland moeten verlaten.
Volgens de woordvoerder ligt de verantwoordelijkheid bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). "Hoewel erover wordt gesproken, leidt dit niet tot een andere uitkomst," aldus de woordvoerder tegen het Parool.
Burgemeester Halsema riep PVV-minister Marjolein Faber op om de zaak van Mikael te bespreken met de IND, maar de woordvoerder van Faber ziet geen mogelijkheden om de uitspraak te wijzigen. "Wij zijn slechts een beleidsmachine," zo citeert het ANP. De woordvoerder gaf aan dat het ministerie nooit op individuele zaken reageert, dus ook niet op deze.
Halsema wacht nog op een officiële reactie van minister Faber. "We hopen dat daaruit wel de menselijkheid spreekt die zo ontbreekt in de persreactie."
Ook Defence for Children Nederland is niet onder de indruk van de reactie van het ministerie. Woordvoerder Mylène Tabernal stelt dat minister Faber als politiek eindverantwoordelijke wel degelijk andere beslissingen kan nemen. Ze benadrukt dat de Raad van State heeft gezegd dat Mikael kán worden uitgezet, wat betekent dat de minister een ander besluit zou kunnen nemen.
De woordvoerder van het ministerie verwijst naar het
hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Hierin staat dat asielprocedures korter moeten worden en dat herhaalde aanvragen beperkt moeten worden.
"De minister wil een einde maken aan eindeloos procederen, wat leidt tot stress, frustratie en uitzichtloze situaties," aldus de woordvoerder.
Tabernal wijst erop dat de toenmalige staatssecretaris zelf in hoger beroep is gegaan, nadat de rechtbank Mikael eerder gelijk had gegeven. De Raad van State heeft vervolgens 2,5 jaar nodig gehad om een eerste stap te zetten.
De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, oordeelde woensdag dat de in Nederland geboren Mikael uitgezet mag worden naar Armenië, het geboorteland van zijn moeder.
Matosyan reageerde eerder deze week op de uitspraak: "Ik dacht dat het een grap was. We verwachtten dit niet. Het is een verschrikkelijke dag. Het voelt alsof een moeder tegen haar kind zegt: ik wil jou hier niet hebben."
Mikael zelf heeft geen enkele binding met Armenië. "Ik zou alles wat ik hier heb opgebouwd moeten achterlaten. We zijn al meer dan tien keer verhuisd in Amsterdam, ik verlies steeds spullen, vooral veel Lego."
Een petitie aan Faber op degoedezaak.org om Mikael een Nederlandse verblijfsvergunning te geven is zaterdag al ruim 65.000 keer ondertekend.
De initiatiefnemers willen dat de overheid een humaan asielbeleid voert, waarbij naar mensen wordt gekeken en niet alleen naar regels.
"De geboren en getogen Amsterdammer, Mikael, hoort hier thuis. Roep ook minister Faber op om Mikael's verblijfsvergunning alsnog goed te keuren," staat in de petitie.