De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) heeft aangekondigd dat er vanaf 16 september tijdelijke grenscontroles worden ingevoerd aan alle landsgrenzen van
Duitsland. De maatregel, die zes maanden van kracht zal zijn, is bedoeld om de binnenlandse veiligheid te versterken en illegale immigratie terug te dringen.
Faeser benadrukte dat deze beslissing is genomen vanwege zorgen over irreguliere migratie,
islamitisch terrorisme en grensoverschrijdende criminaliteit. Dit is namelijk niet de eerste keer dat Duitsland dergelijke controles uitvoert. Eerder werden grensovergangen naar Polen, Tsjechië en
Zwitserland ook gecontroleerd.
Sinds oktober 2023 zijn er al 30.000 mensen aan de Duitse grenzen teruggestuurd. De Duitse overheid wil deze aantallen verder verhogen. Vooral de grenzen met Frankrijk, België, Luxemburg, Nederland en Denemarken zullen nu extra gecontroleerd worden. Faeser zegt dat pendelaars zo min mogelijk hinder moeten ondervinden van de maatregelen.
Binnen Duitsland is er brede politieke steun voor de grenscontroles, hoewel de oppositiepartijen CDU en CSU sceptisch blijven. Friedrich Merz, fractievoorzitter van de CDU/CSU, dringt aan op een duidelijk plan voor de terugwijzingen aan de grenzen.
Immigranten wegsturen
Hij wil dat migranten die geen recht hebben om Duitsland binnen te komen, onmiddellijk worden teruggestuurd. Volgens hem moet de regering niet slechts beperkte controles invoeren, maar juist grootschalige en effectieve terugwijzingen mogelijk maken.
Ondertussen heeft Oostenrijk laten weten dat het geen migranten zal accepteren die door Duitsland worden teruggestuurd. De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken, Gerhard Karner, benadrukte dat zijn land zich aan de geldende wetgeving houdt en geen mensen zal overnemen die door Duitsland worden geweigerd.
Ook vanuit de deelstaat Noordrijn-Westfalen kwam er positief geluid. Minister-president Hendrik Wüst (CDU) steunt de controles en stelde dat zolang de buitengrenzen van de EU niet effectief worden beschermd, het noodzakelijk is om de binnengrenzen van Duitsland te bewaken.
Deze nieuwe maatregelen markeren een verdere verharding van het Duitse migratiebeleid. Met name de druk vanuit de CDU/CSU heeft bijgedragen aan de beslissing om de controles uit te breiden. De gesprekken tussen de Duitse regering en de oppositie over het aanpakken van de migratieproblematiek gaan door.