Tijdens een bijeenkomst van de
Verenigde Naties uitte actrice Meryl Streep scherpe kritiek op de onderdrukking van vrouwen en meisjes in Afghanistan door de Taliban.
Ze vergeleek de rechten van deze vrouwen met die van dieren, waarbij ze stelde dat "een eekhoorn meer rechten heeft dan een meisje in Afghanistan", verwijzend naar de strenge beperkingen die door de Taliban zijn opgelegd.
In haar toespraak benadrukte Streep dat de situatie in Afghanistan steeds benauwender wordt voor vrouwen. "Een vogel mag zingen in Kabul, maar een meisje of vrouw mag dat niet in het openbaar," verklaarde ze.
Sinds de Taliban drie jaar geleden de macht grepen, zijn vrouwen systematisch uit het openbare leven verdrongen. Ze mogen niet langer werken, naar school of zelfs een park bezoeken zonder volledig bedekt te zijn. De meest recente regels verbieden vrouwen om hun stem te verheffen in het openbaar.
Tijdens het evenement waren ook verschillende Afghaanse activisten aanwezig. Asila Wardak, een prominente pleitbezorger van vrouwenrechten, waarschuwde dat de onderdrukking van vrouwen in Afghanistan een vorm van "genderapartheid" is die volgens haar deel uitmaakt van een bredere strijd tegen extremisme.
Ze riep de internationale gemeenschap op om in actie te komen en de rechten van vrouwen in Afghanistan te herstellen.
Streeps woorden werden al snel breed gedeeld op sociale media, waar ze door mensenrechtenorganisaties werd geprezen voor het gebruiken van haar platform om de stemmen van Afghaanse vrouwen te versterken.
Haar opmerkingen trokken niet alleen aandacht, maar leidden ook tot concrete stappen van internationale bondgenoten.
Duitsland, Australië, Canada en Nederland namen het voortouw door de Taliban publiekelijk te beschuldigen van schendingen van het VN-verdrag tegen vrouwenonderdrukking, wat ongekende stappen zijn in de strijd tegen de systematische onderdrukking van vrouwen in Afghanistan.
Hoewel de Taliban volhouden dat er geen discriminatie plaatsvindt in Afghanistan, blijft de situatie schrijnend. Vrouwen en meisjes worden steeds verder uitgesloten van het openbare leven, wat een grote impact heeft op hun mentale gezondheid.
De hoop is nu gevestigd op een mogelijk gerechtelijk proces tegen de Taliban voor hun flagrante mensenrechtenschendingen, waarbij wordt gepleit om genderapartheid internationaal te erkennen als misdaad tegen de menselijkheid.