In Afghanistan
blijven de Taliban regels opleggen die het leven van vrouwen steeds verder beperken. Deze week kondigde Khalid Hanafi, de mannelijke minister ‘van zeden’, een nieuwe maatregel aan: vrouwen mogen elkaar niet meer horen.
Dit betekent dat vrouwen niet meer met elkaar in het openbaar mogen praten en zelfs niet hardop mogen bidden als er anderen in de buurt zijn. Met deze regel, die volgens Hanafi ‘de wil van Allah’ zou zijn, wordt een nieuwe stap gezet in de marginalisering van vrouwen.
Mensenrechtenorganisaties zijn verontwaardigd over deze nieuwe beperking. Volgens activisten vormt de regel een directe aanval op de vrijheid van vrouwen om zich uit te drukken.
Sinds de machtsovername van de Taliban in 2021 is een reeks regels ingesteld die vrouwen steeds verder onderdrukt. Zo moeten vrouwen zich volledig gesluierd in het openbaar begeven en is het hen verboden om met mannen te praten.
Daarnaast is het bezitten van een smartphone verboden, mogen vrouwen niet autorijden, en mogen ze alleen de straat op als ze vergezeld worden door een mannelijke begeleider.
Het harde regime voert ook weer de wrede straf van steniging in. Voor vrouwen die de regels overtreden, betekent dit dat zij in het openbaar half ingegraven worden en door een menigte met stenen worden bekogeld totdat zij overlijden.
Deze straffen worden in enkele islamitische landen nog uitgevoerd, maar blijven in het merendeel van de wereld wreed en verwerpelijk.
De vraag blijft hoe de Taliban deze nieuwe regel willen handhaven, maar de gevolgen voor vrouwen zijn nu al voelbaar. Voor veel Afghaanse vrouwen betekent het een ‘dagelijkse marteling’, volgens de Engelse krant Telegraph.
Naast de beperkingen op het gebied van communicatie, mogen vrouwen ook niet sporten en zijn ze uitgesloten van werk en onderwijs.
Zelfs televisie-uitzendingen worden onder controle gehouden, waarbij het tonen van pratende mensen is verboden. De boodschap van de minister, gericht aan de vrouwen in Afghanistan, werd dan ook enkel als audiobericht verspreid.
Door deze onderdrukkende maatregelen wordt de positie van vrouwen in Afghanistan steeds uitzichtlozer. Terwijl internationale aandacht voor de situatie toeneemt, lijkt er binnen Afghanistan zelf weinig hoop op verandering.