remy gieling jzgtbl0vtv0 unsplash 1

Baarn weigert Nederlandse vlag op te hangen

Cultuurjul 09, 9:11
Baarn heeft besloten de Nederlandse vlag niet op te hangen in de raadzaal, ondanks een voorstel daartoe van onafhankelijk raadslid Tino Schouten.
Terwijl de Oekraïense vlag al bijna 2,5 jaar prominent op het gemeentehuis wappert, vond Schouten weinig steun voor zijn voorstel om de Nederlandse driekleur samen met de lokale vlaggen van Baarn en Lage Vuursche in de raadzaal te plaatsen.
Sinds het begin van 2022 is het beeld in Baarn hetzelfde: de Oekraïense vlag wappert naast de Baarnse vlag, terwijl de Nederlandse vlag ontbreekt. Schouten diende onlangs een voorstel in om dit te veranderen en de nationale vlag samen met de lokale vlaggen in de raadzaal te hangen.
Volgens hem zou de vlag een symbool zijn van "eenheid, onafhankelijkheid en onderlinge verbondenheid als inwoners." Ondanks dit sentiment stemden de meeste raadsleden tegen het voorstel.
De discussie over de vlaggen werd gevoelig binnen de Baarnse politiek. Partijen zoals VoorBaarn en GroenLinks hadden er moeite mee. "Een ambivalent symbool dat vaak politiek wordt gemaakt," verklaarde Anne Sluijs van GroenLinks.
"Voor sommigen is het een symbool van uitsluiting, terwijl anderen het zien als een terechte uiting van trots voor ons land."
Ook D66 was tegen het voorstel. Raadslid Hanneke Struijk benadrukte dat het plaatsen van de Nederlandse vlag zou kunnen leiden tot een "oneindige vlaggenparade" met ook de Europese vlag en de regenboogvlag.
Het CDA toonde wel steun voor de nationale vlag, maar wilde de lokale vlaggen niet toevoegen, wat de impasse in de raad versterkte.
Oekraïense vlag blijft wapperen
Opmerkelijk genoeg heeft Baarn veel minder moeite met de Oekraïense vlag. Sinds de Russische inval in februari 2022 wappert de blauw-gele vlag onafgebroken op het gemeentehuis, met uitzondering van nationale feestdagen wanneer de Nederlandse vlag wel wordt gehesen.
Voor de Russische invasie hingen de Baarnse en Utrechtse provincievlaggen aan de masten boven het gemeentehuis. In de nasleep van de invasie werden de Utrechtse vlag ingeruild voor de Oekraïense vlag als teken van solidariteit.
Waar veel andere gemeenten deze vlag na verloop van tijd weer verwijderden, heeft Baarn dat nog niet gedaan.
Er is ook geen enkel raadslid dat publiekelijk bezwaar heeft gemaakt tegen het langdurige vertoon van de Oekraïense vlag of heeft gepleit voor extra vlaggenmasten voor andere symbolische vlaggen zoals de Europese of regenboogvlag.
Volgens een woordvoerder van de gemeente Baarn zijn er geen plannen om de Oekraïense vlag op korte termijn te vervangen.
"De vlag toont sinds het begin van de inval in Oekraïne onze solidariteit met de Oekraïense bevolking," aldus de woordvoerder. Baarn biedt nog steeds onderdak aan tientallen Oekraïense vluchtelingen, wat volgens de gemeente de voortdurende aanwezigheid van de vlag rechtvaardigt.
Meest gelezen