De renovatie van het prestigieuze
Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, die vastgelopen was, is gered door een ongekende gift van 80 miljoen euro van de miljardairsfamilie Van der Vorm.
De familie, die bekend staat om hun culturele liefdadigheidsstichting Droom en Daad, legde dit enorme bedrag op tafel onder de voorwaarde dat de gemeente Rotterdam ook extra zou bijdragen.
Stichting Droom en Daad, opgericht om Rotterdam mooier en beter te maken, heeft al eerder aanzienlijke donaties gedaan aan de culturele sector en bouwt zelfs een eigen museum op Katendrecht.
Recent kwam de familie ook in het nieuws door hun plan om jaarlijks de schulden van duizend arme Rotterdamse gezinnen af te lossen.
De renovatie van Boijmans Van Beuningen, dat sinds 2019 gesloten is, ging gepaard met stijgende kosten en conflicten tussen de gemeente en de museumdirectie.
De kosten dreigden 70 miljoen euro boven het oorspronkelijk budget van 223 miljoen uit te komen, wat de gemeente vorig jaar dwong tot een pauze. De vrees was dat alleen asbestsanering zou plaatsvinden zonder verdere verbeteringen.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb speelde een cruciale rol in het terugbrengen van Droom en Daad naar de onderhandelingstafel. Directeur Wim Pijbes van Droom en Daad had eerder aangegeven dat de deur op een kier stond zolang er een goed plan was voor Boijmans.
Vrijdagochtend presenteerde architect Francine Houben het nieuwe plan, waarbij Droom en Daad 80 miljoen euro bijdraagt en de gemeente nog eens 50 miljoen extra investeert, voornamelijk vanwege stijgende bouwkosten.
Dit brengt het totale bedrag op 352 miljoen euro, waarvan 270 miljoen door de gemeente wordt gefinancierd. Dit is een uitdaging, aangezien de stad op andere sectoren bezuinigt.
Er zijn aanzienlijke wijzigingen aangebracht aan eerdere ontwerpen. Het plan voor een halfondergrondse tunnelbak door het Museumpark is geschrapt. In plaats daarvan komt er een logistiek centrum aan de Westersingel.
De ingang van het museum blijft op de binnenplaats met een verdiepte entree, vergelijkbaar met het Rijksmuseum.
De glazen aanbouw aan de voorzijde wordt gesloopt en vervangen door een galerij voor jonge Rotterdamse kunstenaars. Het Henket-paviljoen blijft behouden en wordt opnieuw ingericht als restaurant.
Hoewel aanvankelijk 2029 werd genoemd als heropeningsdatum, wordt nu voorzichtig 2030 als realistisch jaar voor de voltooiing van de renovatie genoemd.