statiegeld omhoog

Statiegeld gaat met 300 procent omhoog: 'Schrikbarend!'

Financieel20 dec , 8:09

Het huidige statiegeldsysteem in Nederland kent verschillende tarieven, afhankelijk van het type verpakking en de grootte van de fles of het blikje.

Voor kleine plastic flessen tot 1 liter geldt momenteel een statiegeldbedrag van 15 cent. Voor grote plastic flessen van 1 liter of meer is het huidige statiegeldbedrag 25 cent.

Gisteren werd bekend dat er gekeken wordt naar een verhoging van 1 euro voor deze categorie, een procentuele stijging van 300%.

Hoewel dit een minder extreme stijging is dan bij de kleine flessen, is het nog steeds een aanzienlijke verhoging die consumenten zeker zullen opmerken.

Het is belangrijk om te begrijpen wat de effecten van zo'n drastische verhoging zouden kunnen zijn. Uit recent onderzoek blijkt dat een hoger statiegeldbedrag inderdaad invloed heeft op het inlevergedrag van consumenten.

Bij het huidige statiegeldbedrag van 25 cent voor grote flessen zegt 58% van de Nederlanders alle flessen in te leveren. Als het statiegeldbedrag zou stijgen naar 1 euro, verwacht 70% van de ondervraagden alle flessen in te leveren.

Dit suggereert dat een hogere statiegeldvergoeding zou kunnen leiden tot een verbeterde inzameling van plastic flessen.

Tekst gaat verder onder de foto

Het onderzoek toont ook aan dat een hoger statiegeldbedrag mogelijk leidt tot een verminderde aankoop van flessen. Bij een verhoging van het statiegeld op kleine flessen naar 50 cent verwacht een kwart van de consumenten minder flessen te kopen.

We kunnen aannemen dat bij een nog hogere verhoging naar 1 euro dit effect nog sterker zou zijn. Dit roept vragen op over de balans tussen verbeterde recycling en mogelijke economische gevolgen voor producenten en retailers.

Naast het statiegeldbedrag spelen ook andere factoren een rol bij het inlevergedrag van consumenten. De afstand tot het inleverpunt blijkt een cruciale factor te zijn, vooral bij kleine flessen.

Dit suggereert dat een verhoging van het statiegeld alleen niet voldoende is om het inlevergedrag drastisch te verbeteren; de toegankelijkheid van inleverpunten moet ook worden meegenomen in beleidsbeslissingen.

Een verhoging van het statiegeld naar 1 euro zou een ongekende stap zijn in het Nederlandse recyclingbeleid. Hoewel het potentieel heeft om de inzameling van plastic flessen te verbeteren, moeten beleidsmakers zorgvuldig de mogelijke neveneffecten overwegen, zoals veranderingen in consumentengedrag en de impact op de verkoop van dranken in plastic flessen.

Een geleidelijke verhoging en uitgebreide monitoring van de effecten zou wellicht een meer evenwichtige benadering zijn om de recyclingdoelstellingen te bereiken zonder de markt te ontwrichten.

Replying to @NPORadio1

Het probleem ligt niet bij een te laag statiegeldbedrag, maar bij het schrikbarend tekort aan inlevermogelijkheden, ondanks de beloften van TOMRA en Statiegeld Nederland. Het nog verder verhogen van het statiegeld zal bovendien talloze bedrijven de nek omdraaien en verschillende…

4
Reply