file 2024 07 06t104653621

Steeds meer mensen zoeken hulp voor gokverslaving

Geldjul 06, 10:52
Steeds meer Nederlanders zoeken hulp voor gokverslaving sinds de introductie van online kansspelen. Dit blijkt uit cijfers van de gezondheidsinformatiestichting IVZ.
In vergelijking met 2022 is het aantal hulpzoekenden met ruim 24% gestegen, een opvallende afwijking van de dalende trend van voorgaande jaren.
De Nederlandse overheid legaliseerde online gokken in oktober 2021, een beslissing die volgens verslavingsdeskundigen "een verwoestend effect" heeft gehad. In totaal opereren er nu 27 bedrijven met 37 verschillende licenties.
Volgens NRC zijn er sindsdien meer dan 450.000 nieuwe gokkers bijgekomen, waaronder kwetsbare jongvolwassenen.
Floor van Bakkum, woordvoerster van de koepelorganisatie van verslavingszorginstellingen Verslavingszorg Nederland, vertelt aan dat de toename in hulpzoekenden verwacht was.
"We verwachtten een paar jaar vertraging vanaf 2021 voordat mensen met een gokverslaving hulp zouden zoeken. Het ontwikkelen van een gokverslaving kost tijd, waardoor de effecten van online gokken pas later in de cijfers zichtbaar werden," aldus Bakkum.
In 2023 werden bijna 2.500 mensen behandeld voor gokverslaving. Van hen is 88% man en is 17% jonger dan 25 jaar.
Gokken in vestigingen
De mate waarin vergunninghouders maatregelen nemen om kansspelverslaving (gokverslaving) te voorkomen verschilt per kansspelsector en per vergunninghouder.
Maatregelen om kansspelverslaving te voorkomen wordt door de helft tot twee derde van de exploitanten toegepast.
Aanbieders en vergunninghouders loterijen geven aan verschillende maatregelen uit te voeren ter bescherming van consumenten.
Het gaat daarbij onder meer om het informeren van spelers over het spel en de wijze van uitbetaling, de bescherming van persoonsgegevens, het aanbieden van eerlijk spel en het beschermen van kwetsbare groepen.
Het percentage exploitanten van speelautomaten dat dergelijke maatregelen hanteert verschilt per maatregel en varieert van 22% (informeren van spelers over het gevoerde beleid ter bescherming van persoonsgegevens) tot 78% (vermelden dat spelen op speelautomaten door minderjarigen niet is toegestaan).
Meest gelezen