In de afgelopen twee decennia zijn de vooruitzichten voor
kankeroverleving in Nederland aanzienlijk verbeterd, zo blijkt uit recente gegevens van het Integraal Kankercentrum Nederland, gebaseerd op de Nederlandse kankerregistratie.
Meer dan twee derde van de patiënten bij wie tussen 2018 en 2022 kanker is vastgesteld, zal de eerste vijf jaar na de ziekte overleven, meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
Het gaat om 68 procent van de patiënten. Dat is een verbetering van 2 procentpunt ten opzichte van de periode 2013-2017.
De rapporten tonen aan dat met name bij kankersoorten zoals longkanker, nierkanker, sarcomen, slokdarmkanker en keelholtekanker opvallende vooruitgang is geboekt.
Deze doorbraak wordt toegeschreven aan de introductie van talrijke nieuwe geneesmiddelen gedurende de afgelopen decennia.
Sommige van deze methodes hebben al eerder positieve effecten laten zien, maar bij het behandelen van bijvoorbeeld longkanker, zijn de verbeteringen vooral duidelijk geworden in de meest recente jaren (2020-2022).
Belangrijk is om op te merken dat niet alle patiënten in dezelfde mate profiteren van deze nieuwe behandelingen. Sommige middelen bieden slechts een beperkte verlenging van de levensduur of zijn effectief bij een klein deel van de patiëntenpopulatie.
Vroegtijdige detectie van de ziekte (door bijvoorbeeld bevolkingsonderzoek) en verbeterde diagnostiek vergroten de kansen om kanker te overwinnen.
Vernieuwde chirurgische technieken hebben ook bijgedragen aan een toename van het overlevingspercentage bij leverkanker met 13 procentpunten.
In de strijd tegen hematologische kankersoorten wordt eveneens vooruitgang geboekt, dankzij betere medicijnen, geavanceerde diagnostiek en innovatieve behandelingen zoals stamceltransplantaties.
Kankercentrum Nederland waarschuwt voor bijwerkingen
“De voortdurende inzet voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe behandelingen blijft cruciaal om de overlevingskansen van kankerpatiënten verder te verbeteren. Tegelijk is het belangrijk om kritisch te kijken naar effecten van nieuwe behandelmethoden en geneesmiddelen, zodat er een gewogen keuze komt tussen de effectiviteit, bijwerkingen en kosten,'' meldt IKNL.
"Immers, niet voor iedereen werken de nieuwe, vaak dure, geneesmiddelen goed uit. Soms zijn de bijwerkingen zo groot dat de kwaliteit van leven in de laatste fase heel slecht wordt."