Recentelijk circuleren op
TikTok geruchten dat zonnebrandcrème kankerverwekkend zou zijn. Volgens verschillende TikTok-gebruikers bevatten deze crèmes schadelijke chemicaliën die kanker kunnen veroorzaken.
Huisarts Stefan van Rooijen weerlegt echter deze claims krachtig en benadrukt het belang van goed insmeren, vooral tijdens warm weer.
Van Rooijen, die jarenlang een praktijk had in Maastricht en nu samen met collega's een TikTok-kanaal beheert, maakt zich online sterk tegen nepnieuws. Via hun TikTok-kanaal bestrijden zij misvattingen over allerlei gezondheidskwesties, waaronder zonnebrandcrème.
"Over zonnebrand is heel veel te doen", vertelt hij aan L1. "Zulke filmpjes wakkeren angst aan en leveren daardoor veel likes en volgers op."
Van Rooijen merkt op dat sommige gebruikers hun alternatieve middeltjes, zoals tarwekiemolie, proberen aan te prijzen via deze video's. "Klinklare onzin, als je het mij vraagt," zegt hij.
Het gerucht dat zonnebrandcrème kanker zou veroorzaken, wordt door Van Rooijen en zijn collega's als nepnieuws bestempeld.
Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat zonnebrandcrème juist helpt bij het voorkomen van huidkanker. Andere vormen van kanker, zoals borstkanker, worden eveneens niet veroorzaakt door zonnebrandcrème.
"Mensen claimen dat er allemaal chemicaliën in zitten die kankerverwekkender zijn dan geen zonnebrandcrème gebruiken", zegt Van Rooijen.
"Maar dat is de grootste onzin die er bestaat." Alle crèmes moeten uitvoerige screenings doorstaan voordat ze op de markt komen, en schadelijke stoffen zijn niet aanwezig.
Van Rooijen benadrukt dat blootstelling aan de zon zonder bescherming veel schadelijker is voor de huid. "Het is schadelijk als je niet smeert, of niet vaak genoeg," zegt hij.
"Het type zonnebrandcrème maakt voor het insmeren niet zoveel uit, maar wel een goede factor en hoe vaak je smeert. Iedere twee uur: dat haalt bijna niemand."
Onderwijs en voorlichting
Gezondheidsinstellingen nemen ook stappen om bewustzijn te creëren. Zo organiseert VieCuri in Venlo en Venray voor het tweede jaar insmeercampagnes op scholen. Het Maastricht UMC+ heeft zich bij deze actie aangesloten om huidkanker op latere leeftijd te voorkomen.
Meer dan 170 scholen zijn voorzien van dispensers met zonnebrandcrème en krijgen onderwijs over het belang van insmeren. "Het houdt huidkanker tegen, maar ook rimpels," zegt gezondheidsinnovator en dermatoloog Herm Martens van het Maastricht UMC+.
Volgens Martens krijgen steeds meer mensen huidkanker, zoals het melanoom, dat zeer ingrijpend is. Hoewel nepnieuws een rol speelt, vergeten mensen vaak simpelweg om zich in te smeren.
"Je ontwikkelt niet van de ene op de andere dag kanker door een verbrande huid; dit proces kan tientallen jaren duren," legt hij uit. "Iedereen poetst zijn tanden twee, drie keer per dag. Met zonnebrandcrème zou het ook mooi zijn als we die kant op gingen."