szabo viktor odbmdufqdn4 unsplash 1

Dit doet vasten daadwerkelijk met je lichaam

Gezondheid26 aug , 15:04
Vasten met tussenpozen is een populair dieetconcept dat wereldwijd aan populariteit wint. Naast gewichtsverlies worden er ook tal van gezondheidsvoordelen aan intermittent fasting toegeschreven.
Zo zou vasten onder meer het leven verlengen, het risico op leeftijdsgebonden ziektes verminderen en de zelfreinigende processen in het lichaam stimuleren.
Deze processen zorgen ervoor dat defecte eiwitten en ander celafval die mogelijk tot kanker kunnen leiden door het metabolisme worden afgebroken en hergebruikt.
In een studie uit 2018 ontdekte onderzoeker Omer Yilmaz dat darmstamcellen tijdens het vasten overschakelen van koolhydraten naar lipiden als energiebron.
Daarnaast bleek dat vasten de regeneratiecapaciteit van stamcellen aanzienlijk verhoogt, wat de darm helpt om zich te herstellen van verwondingen of ontstekingen.
Recent onderzochten Yilmaz en zijn team dit fenomeen bij muizen, waarbij ze drie groepen muizen vergeleken: een groep die 24 uur vastte, een tweede groep die na 24 uur vasten weer 24 uur onbeperkt mocht eten en een controlegroep die de hele tijd mocht eten wat ze wilden.
De resultaten toonden aan dat de regeneratie van darmstamcellen tijdens het vasten onderdrukt wordt, maar daarna aanzienlijk toeneemt wanneer de voedselinname wordt hervat.
Hoewel deze verhoogde stamcelactiviteit in eerste instantie gunstig lijkt voor de darmgezondheid, ontdekte het onderzoeksteam ook een keerzijde.
Als er tijdens deze regeneratiefase kankerverwekkende mutaties optreden, blijken de muizen een grotere kans te hebben op het ontwikkelen van darmtumoren.
De darmstamcellen die zich in deze actieve staat bevinden, hebben namelijk een verhoogde neiging om kanker te ontwikkelen.
Hoewel deze bevindingen tot nu toe alleen bij muizen zijn waargenomen, wijst Yilmaz erop dat dit onderzoek belangrijke inzichten biedt.
"Vasten is zeer gezond, maar wanneer je na het vasten weer voedsel tot je neemt en daarbij wordt blootgesteld aan een mutageen, zoals bijvoorbeeld een verkoolde biefstuk of iets dergelijks, kan het risico toenemen om een laesie te ontwikkelen waaruit kanker kan ontstaan."
Wees er dus altijd van bewust welk voedsel je tot je neemt wanneer je weer begint met eten na een periode te hebben gevast.