towfiqu barbhuiya uni4m3shqoo unsplash 1

Goed nieuws: chocolade is veel beter voor je dan je dacht

Gezondheidjul 08, 13:29
Vandaag, 8 juli, vieren we World Chocolate Day, de perfecte gelegenheid om zonder schuldgevoel te genieten van een stukje chocolade. Het is niet alleen een heerlijke traktatie, maar het biedt ook verschillende gezondheidsvoordelen, vooral als je kiest voor pure chocolade.
Veel mensen mijden chocolade uit angst voor huidproblemen zoals puistjes. Het goede nieuws is dat deze zorgen vaak overdreven zijn.
Hoewel een hoge suikerinname over het algemeen schadelijk kan zijn voor de huid, is het belangrijk om te weten dat een stukje chocolade op z'n tijd geen kwaad kan. De sleutel ligt in de keuze van het type chocolade dat je eet.
Melkchocolade bevat aanzienlijke hoeveelheden suiker en zuivel, wat minder gunstig kan zijn voor je huid. Pure chocolade daarentegen, met een hoge concentratie cacao, biedt juist voordelen.
De Amerikaanse dermatoloog Anthony Rossi legt uit dat chocolade met een hoog cacaogehalte flavonoïden bevat. Deze stoffen, die ook in veel fruit en groenten voorkomen, hebben een antioxiderend effect.
"Flavonoïden helpen de huid te beschermen tegen schade door bijvoorbeeld zonnestraling," zegt Rossi in een interview met USA Today.
De voordelen van pure chocolade reiken verder dan alleen de huidbescherming. Pure chocolade kan ook bijdragen aan een betere bloedsomloop, wat de hydratatie van de huid verbetert en tekenen van veroudering kan voorkomen.
Dermatoloog Danilo Del Campo bevestigt dit: "De verschillende antioxidanten in combinatie met plantaardige chemicaliën zorgen voor een verhoogde hydratatie van de huid. Dit heeft bewezen anti-verouderingseffecten."
Goed voor je concentratie
Naast huidvoordelen is chocolade ook gunstig voor de cognitieve functies. Onderzoek toont aan dat volwassenen twee uur na het eten van pure chocolade een verbeterd geheugen en reactievermogen hebben.
Dit effect wordt toegeschreven aan de flavonoïden in cacao, die de bloedsomloop stimuleren en daarmee ook de bloedtoevoer naar de hersenen bevorderen. Bovendien bevat chocolade een kleine hoeveelheid cafeïne, die zorgt voor een korte energieboost.
Deze positieve effecten maken pure chocolade een waardevolle aanvulling op je dieet, mits met mate geconsumeerd. Dus, ter ere van World Chocolate Day, is het niet alleen toegestaan maar zelfs aan te raden om te genieten van een stukje pure chocolade.
Meest gelezen