Een recent onderzoek heeft aangetoond dat een dieet met veel ultraverwerkte voedingsmiddelen verband houdt met 32 verschillende gezondheidsfalen, waaronder kanker.
Een toparts heeft alarm geslagen over de gevaren van het eten van ultraverwerkte voedingsmiddelen en legt het in verband met een reeks gezondheidsproblemen, waaronder kanker.
Het recente onderzoek van de BMJ (leading medical search) heeft enkele verontrustende statistieken opgeleverd. "De studie liet een associatie zien tussen een hogere consumptie van ultrabewerkt voedsel en de ontwikkeling van kanker in het algemeen."
Dr. Scott lichtte toe waarom deze voedingsmiddelen mogelijk problemen veroorzaken en zei: "Ten eerste mist het bewerkte voedsel de voedingswaarde van volle voedingsmiddelen. Minder vezels, minder eiwitten en minder vitamines, antioxidanten en polyfenolen (voordelige moleculen van planten)."
"Dit bevordert meer vetopslag, insulineresistentie, obesitas en ontsteking. Al deze factoren worden afzonderlijk in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker, waaronder darm- en borstkanker."
De verboden zeven
Hoewel het volledig elimineren van ultraverwerkte voedingsmiddelen onmogelijk lijkt, raadt Dr. Scott aan om bepaalde voedingsmiddelen te vervangen door gezondere alternatieven.
Volgens Dr. Scott zijn dit zeven voedingsmiddelen die het hoogste risico kunnen vormen: kant-en-klare maaltijden, chips, van lage kwaliteit zijnde worstjes, vleeswaren, ijs, brood en mayonaise.
Hij waarschuwde dat specifieke voedingsmiddelen zoals deze, die vaak emulgatoren en toegevoegde nitrieten/nitraten bevatten, mogelijk je gezondheid kunnen schaden als ze in grote hoeveelheden worden gegeten.
"Ze functioneren in wezen als detergenten en worden aan voedingsmiddelen toegevoegd om scheiding van vet- en watercomponenten te voorkomen. Helaas breken ze ook de beschermende slijmlaag af die de oppervlakte van de darmwand bedekt."
Deze slijmlaag fungeert als een barrière tussen de darmwandcellen en de bacteriën, schimmels en virussen die in de darm aanwezig zijn (de microbiota). "Direct contact tussen de darmwand en de microbiota kan ontsteking veroorzaken en een omgeving creëren die bevorderlijk is voor de ontwikkeling van darmkanker," voegde hij eraan toe.