prostaatkanker voorkomen vitaminen

Kans op prostaatkanker verhoogt door supplementen

Gezondheidjun 24, 22:45
Vitaminepillen zijn big business. Van kauwbare vitamines voor kinderen en speciaal samengestelde tabletten voor vrouwen in de menopauze tot essentiële oliën voor pijnlijke gewrichten en hoge doses vitamine C om je immuunsysteem op te peppen.
Voor iedereen is er wel een supplement. Maar kunnen vitamines eigenlijk slecht voor je zijn?
Het lijkt erop dat je dagelijkse pil meer kwaad dan goed kan doen. Ongeveer een jaar geleden werd bekend dat visoliecapsules in verband zijn gebracht met een hoog risico op prostaatkanker.
Een schok voor de miljoenen mensen die dagelijks visolie of omega-3-vetzuren innemen om gewrichtspijn te verlichten, hun hartgezondheid te verbeteren en mentale achteruitgang te bestrijden.
Een studie onder meer dan 2.000 mannen toonde aan dat degenen met de hoogste niveaus van omega-3 onder de loep moesten worden genomen.
Volgens Dr. Alan Kristal, die de studie leidde bij het Fred Hutchinson Cancer Research Centre in Seattle, is er verrassend weinig bewijs dat vitamine- of mineralensupplementen ziektes voorkomen, tenzij mensen een voedingsstoftekort hebben.
"Hoe meer van deze studies we doen, hoe meer we ontdekken dat hoge doses supplementen geen effect hebben of het risico op de ziekte die je probeert te voorkomen verhogen", zegt hij. Toch nemen miljoenen mensen vitamines om een slecht dieet te compenseren.
Multivitamines zijn de meest gebruikte supplementen. Ze bieden 100 procent van onze dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van alles, van vitamine B tot koper. Maar er is weinig bewijs dat ze daadwerkelijk nuttig zijn.
In 2010 volgden Franse onderzoekers 8.000 vrijwilligers die gedurende zes jaar een multivitamine of een placebo namen. Ze ontdekten dat degenen die de vitamines slikten, net zo vaak hartziekten of kanker kregen als degenen die de placebo namen.
Een grote review uit 2008 van 67 studies, waarbij 230.000 mensen betrokken waren, vond geen bewijs dat multivitamines het leven verlengen. Sommige studies suggereren zelfs dat hoge doses meer kwaad dan goed kunnen doen.
In 2011 bleek uit de Iowa Women's Health Study dat vrouwen die regelmatig multivitamines namen 2,4 procent meer kans hadden om te overlijden over de 19 jaar van de studie.
Vitamine C is essentieel voor de gezondheid. Het helpt wonden te genezen, versterkt het bindweefsel van het lichaam en houdt cellen gezond. Ondanks de vele gezondheidsclaims is er weinig bewijs dat het als supplement veel goeds doet.
Hoewel het lijkt de duur van verkoudheden te verkorten, is er weinig bewijs dat het ziekten voorkomt. Hoge doses kunnen zelfs schadelijk zijn. Een studie uit 2002 toonde aan dat doses van 1g vitamine C en vitamine E het risico op voortijdige dood bij postmenopauzale vrouwen bijna verdrievoudigden.
Vitamine E is belangrijk voor gezonde cellen. Hoewel voeding rijk aan vitamine E mogelijk beschermt tegen hartziekten, is er weinig bewijs dat vitamine E-pillen hetzelfde doen.
In 2011 ontdekten Amerikaanse onderzoekers dat mannen die dagelijks een hoge dosis van 268 mg vitamine E slikten, 17 procent meer kans hadden op prostaatkanker.
Calcium wordt vaak ingenomen door middelbare en oudere mensen om hun botten te beschermen. Hoewel er bewijs is dat het de terugkeer van darmpoliepen kan voorkomen, kunnen calcium supplementen het risico op hartziekten bij mannen verhogen. E
Beta caroteen wordt door het lichaam omgezet in vitamine A, wat we nodig hebben voor een goed gezichtsvermogen, een gezonde huid en een sterk immuunsysteem.
Hoewel het vaak wordt ingenomen om kanker te voorkomen, is er geen bewijs dat het werkt en veel bewijs dat hoge doses schadelijk kunnen zijn.
Hoewel veel mensen vitamines nemen om een slechte voeding te compenseren, is het belangrijk om te weten dat hoge doses vitamines meer kwaad dan goed kunnen doen.
Meest gelezen