morgan spurlock super size me mcdonalds

Morgan Spurlock overlijdt aan kanker op 53-jarige leeftijd

Buitenlandmei 24, 21:02
Morgan Spurlock, de Amerikaanse documentairemaker die wereldwijde bekendheid verwierf met zijn film Super Size Me, is op 53-jarige leeftijd overleden aan kanker.
Zijn familie maakte het overlijden bekend via een verklaring van zijn uitgever.
In 2004 brak Spurlock door met Super Size Me, een documentaire waarin hij een maand lang elke dag drie maaltijden van McDonald's at. Deze film was een kritisch onderzoek naar de effecten van fastfood op de gezondheid.
Tijdens zijn experiment kwam Spurlock 11 kilo aan, kreeg hij een hoog cholesterol en ondervond hij hartkloppingen. De film toonde de verontrustende impact van een dieet dat volledig gebaseerd was op fastfood en leidde tot veel discussie over voeding en gezondheid.
De titel van de film, Super Size Me, verwijst naar een regel die Spurlock zichzelf had opgelegd: als hem bij McDonald's de optie werd aangeboden om zijn maaltijd te 'super sizen', moest hij deze accepteren.
Deze optie was destijds een populair voordeelmenu van de fastfoodketen, bedoeld om klanten grotere porties te laten kopen.
De documentaire werd een groot succes en leverde Spurlock een Oscar-nominatie op voor beste documentaire.
Zijn werk werd geprezen om de gedurfde en persoonlijke aanpak waarmee hij een maatschappelijk probleem aan de kaak stelde. Zijn broer, Craig Spurlock, beschreef Morgan als een "waar creatief genie en een bijzondere man."
Naast zijn carrière in de filmindustrie, kwam Spurlock in 2017 in opspraak toen hij toegaf schuldig te zijn aan seksueel wangedrag in het kader van de MeToo-beweging. Hij erkende destijds dat hij "een deel van het probleem" was en trok zich terug uit de filmwereld.
Spurlocks overlijden is een groot verlies voor de documentairefilmwereld. Zijn baanbrekende werk, met name Super Size Me, blijft een belangrijke bijdrage aan het debat over voeding en gezondheid.
Spurlock laat een nalatenschap achter van kritisch onderzoek en persoonlijke inzet om maatschappelijke kwesties onder de aandacht te brengen.
Meest gelezen