gettyimages 1211082184 1

Kinderdiabetes stijgt explosief na coronabesmetting

Gezondheid18 okt , 22:03
Uit nieuw onderzoek blijkt dat kinderen en tieners die besmet zijn geweest met het coronavirus een verhoogd risico lopen om binnen zes maanden type 2 diabetes te ontwikkelen.
Dit opvallende resultaat komt naar voren uit een studie die werd gepubliceerd in het vakblad JAMA Network Open.
De studie, uitgevoerd door onderzoekers van de Case Western Reserve University in Ohio, vergeleek de gegevens van meer dan 600.000 kinderen tussen de 10 en 19 jaar oud, die tussen 2020 en 2022 besmet waren geraakt met Covid-19 of een andere luchtweginfectie.
De bevindingen laten zien dat kinderen die Covid-19 hadden opgelopen, 55 procent meer kans hadden op diabetes type 2 in vergelijking met kinderen die besmet raakten met andere luchtweginfecties, zoals griep.
Vooral in de eerste drie maanden na de besmetting bleek dit risico het grootst. Voor kinderen met overgewicht verdubbelde het risico zelfs, en bij kinderen die vanwege hun coronabesmetting in het ziekenhuis belandden, was het risico op diabetes drie keer hoger.
Viroloog Marc Van Ranst reageerde hierop: "Dit toont nogmaals aan dat we het coronavirus niet licht mogen opnemen."
Hoewel de resultaten zorgwekkend zijn, benadrukken de onderzoekers dat Covid-19 niet direct diabetes veroorzaakt. De infectie lijkt eerder reeds aanwezige risicofactoren, zoals overgewicht en een genetische aanleg, te versterken.
Bij ongeveer 30 procent van de onderzochte kinderen was er sprake van overgewicht, en 40 procent had te weinig lichaamsbeweging.
De onderzoekers raden ouders aan om alert te zijn op symptomen die kunnen wijzen op diabetes type 2 bij hun kinderen, zoals een toegenomen dorst, veel plassen, vermoeidheid, jeukende of droge huid, groeivertraging en onverklaarbaar gewichtsverlies.
Deze symptomen kunnen zich vooral manifesteren binnen zes maanden na een coronabesmetting.
Het mechanisme achter het verhoogde diabetesrisico bij Covid-19 is nog niet volledig begrepen. Volgens Van Ranst is er meer onderzoek nodig om dit verband beter te begrijpen.
"Er zijn bovendien nog andere studies die wijzen op een negatief effect van herhaaldelijke coronabesmettingen op het geheugen. Ook dat moet extra onderzocht worden", voegde hij eraan toe.