Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ernstige
coronabesmettingen aanzienlijke schade kunnen toebrengen aan het menselijk brein.
Patiënten die een zware Covid-19-infectie doormaakten, vertonen zelfs nog een jaar na hun herstel duidelijke cognitieve achteruitgang.
Volgens onderzoekers van onder andere de Universiteit van Liverpool kan deze achteruitgang oplopen tot het equivalent van twintig jaar hersenveroudering.
In hun studie onderzochten Britse wetenschappers bijna tweehonderd patiënten die ernstig ziek waren geworden door Covid-19.
Een jaar na hun ziekenhuisopname bleek dat veel van hen nog steeds kampten met concentratieproblemen en moeite hadden met het verwerken van informatie.
Deze klachten worden volgens de onderzoekers veroorzaakt door structurele veranderingen in het brein, zoals het verlies van grijze hersenmassa.
“De cognitieve beperkingen die we zien bij deze patiënten, komen overeen met wat je zou verwachten bij iemand die twintig jaar ouder is”, zo schrijven ze in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine.
De bevindingen sluiten aan bij eerder onderzoek van de Charité in Berlijn, waaruit blijkt dat Covid-19 zowel directe als indirecte effecten op de hersenen kan hebben.
Naast het directe risico dat het virus hersencellen beschadigt, kunnen ontstekingsreacties die door het lichaam worden opgewekt ook neurologische symptomen veroorzaken.
Denk hierbij aan geheugenproblemen en verminderde concentratie, wat volgens Alzheimer-Demenz Deutschland verband houdt met de immuunreacties die worden geactiveerd door het virus.
De schade aan het brein blijft niet beperkt tot de periode van de ziekte zelf. Neuropsychiatrische tests bij de deelnemers lieten zien dat veel patiënten ook maanden na hun herstel last bleven houden van deze klachten.
Vooral zij die tijdens hun ziekte al geheugenproblemen hadden, scoorden beduidend slechter op cognitieve tests dan hun gezonde leeftijdsgenoten.
Zo bleken 55-jarigen die langdurig hersenschade hadden opgelopen door corona resultaten te halen die vergelijkbaar waren met die van gezonde 75-jarigen.
Hoewel de studie indrukwekkende resultaten toont, benadrukken de onderzoekers dat deze bevindingen alleen betrekking hebben op patiënten die een zware corona-infectie doormaakten en daarom in het ziekenhuis moesten worden behandeld. Voor hen lijkt het virus een blijvend effect op hun hersenfunctie te hebben.