Let op, er is een toename in het aantal gevallen van knokkelkoorts, ook wel bekend als dengue. Dit is met name te wijten aan de opmars van de Aziatische tijgermug. Waar vorig jaar nog 43 mensen besmet raakten, zijn het er nu al 112. Volgens Eurocross, de alarmcentrale die wereldwijd medische hulp verleent, is dit een opvallende stijging.
Knokkelkoorts kan behoorlijk vervelend zijn. Wie ermee besmet raakt, kan vaak last krijgen van een zware hoofdpijn achter de ogen, hoge koorts, braken en hoesten.
Bij de eerste infectie zijn
de symptomen vaak nog te overzien. Maar als je de ziekte opnieuw oploopt, kunnen de klachten veel ernstiger worden.
In het slechtste geval kan het zelfs levensbedreigend zijn. Vooral kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met diabetes lopen risico.
"Een klein deel van de patiënten krijgt last van bloedingen,'' legt Eurocross-arts Floriana Luppino uit. "Dit kan variëren van een bloedneus tot heftige menstruatiebloedingen bij vrouwen. Als de bloedplaatjes te veel dalen, kan een bloedtransfusie noodzakelijk zijn."
De mug als boosdoener
De schuldige is meestal de gelekoortsmug of de Aziatische tijgermug, die het virus van de ene persoon naar de andere overbrengt. Deze muggen zijn vooral actief in de vroege ochtend en late namiddag.
Ze komen oorspronkelijk uit tropische en subtropische gebieden zoals Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, en Zuidoost-Azië, maar tegenwoordig worden ze ook steeds vaker in Zuid-Europa en zelfs in Nederland gesignaleerd.
Met de stijging van het aantal gevallen in Nederland is het belangrijker dan ooit om jezelf te beschermen. "Als je in een gebied bent waar dengue heerst, gebruik dan een klamboe en smeer een anti-tijgermugcrème,” raadt Luppino aan.
Als je toch knokkelkoorts krijgt, vermijd dan ibuprofen of aspirine, omdat deze bloedverdunnend kunnen werken en bloedingen kunnen verergeren. Luppino adviseert mensen in risicogroepen om voor de zekerheid een vaccinatie te overwegen.