In 2022 werd het al ontdekt: microplastic in het bloed van Nederlanders. Aanvankelijk werd de vondst met scepsis onthaald, maar nieuw onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam bevestigt nu dat er daadwerkelijk micro- en nanoplastics in ons bloed zitten.
Voor dit onderzoek namen wetenschappers bloed af bij 68 proefpersonen. Vervolgens analyseerden ze de monsters op de aanwezigheid van verschillende soorten polymeren, zoals polyvinylchloride (PVC) en polyethyleen.
De resultaten zijn zorgwekkend: in 64 van de 68 bloedmonsters werden polymeren aangetroffen. In 17 bloedmonsters konden de onderzoekers zelfs de hoeveelheid microplastic vaststellen, wat neerkomt op ongeveer 1,1 microgram per milliliter bloed.
Het meest voorkomende type plastic was polyethyleen, een materiaal dat wordt gebruikt voor het maken van plastic flesjes en tasjes. Ook PVC, vaak gebruikt in bouwmaterialen, en polyethyleentereftalaat (PET), dat onder andere in petflessen voorkomt, werden veelvuldig aangetroffen.
Eerder al troffen wetenschappers microplastics aan in longen, teelballen en placenta’s. Dat deze deeltjes nu ook in ons bloed worden gevonden, bevestigt de alarmerende omvang van dit probleem.
De bevindingen zijn des te zorgwekkender omdat er veel kritiek was op het eerste onderzoek uit 2022, vooral vanuit de plasticindustrie. Het nieuwe onderzoek, uitgevoerd met aangescherpte protocollen, laat geen twijfel meer bestaan: microplastics circuleren in ons bloed.
De onderzoekers vermoeden dat deze deeltjes via voedsel en water in ons lichaam terechtkomen. Ook kan het zijn dat we microplastics inademen. Opname via de huid wordt als minder waarschijnlijk beschouwd.
Implicaties voor de gezondheid
Nu de aanwezigheid van microplastic in ons bloed bevestigd is, rijst de vraag hoe schadelijk dit precies is voor onze gezondheid. Op dit moment is daar nog weinig over bekend. We weten niet waar in het lichaam deze microplastics zich ophopen of welke specifieke effecten ze kunnen hebben.
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kunnen microplastics bij dieren leiden tot verstopping van de darmen en verminderde opname van voedingsstoffen, wat resulteert in verdunning van het voedsel. Of dergelijke effecten ook bij mensen optreden, is nog onduidelijk.