Botswana heeft in een recente verklaring de mogelijkheid geopperd om 20.000 olifanten af te maken. Deze overweging komt voort uit de extreme droogte die het land momenteel teistert, wat de levensomstandigheden van zowel de lokale bevolking als de dieren ernstig onder druk zet.
President Mokgweetsi Masisi legt uit dat de
hongerige bevolking gebruik zou kunnen maken van het vlees van de olifanten, die hij beschrijft als "gedoemd te sterven" onder de huidige omstandigheden.
Botswana had in april van dit jaar al een aanbod gedaan om de 20.000 olifanten naar Duitsland te verplaatsen. Dit voorstel volgde op de strengere invoerbeperkingen voor jachttrofeeën, voorgesteld door de Duitse minister van Milieu.
De Botswaanse regering had destijds het aantal olifanten in het land als te hoog gekwalificeerd en benadrukte de noodzaak van jachtinkomsten voor de economie en de welvaart van de bevolking. Tot nu toe heeft de Duitse regering echter niet op het aanbod gereageerd.
In een video die is gepubliceerd op de website van de Duitse krant Bild, benadrukt Masisi de ernst van de situatie. Hij stelt dat Botswana, net als veel andere landen in Zuidelijk Afrika, gebukt gaat onder "de zwaarste droogte in vijftig jaar".
Deze situatie heeft geleid tot een humanitaire crisis waarin de lokale bevolking lijdt en wanhopig op zoek is naar voedsel.
“Onze bevolking lijdt honger. De olifanten zijn gedoemd te sterven. Als mensen honger hebben, moeten we ze eten geven. En ik kan u zeggen: ze eten olifanten. Dus ik ben bang dat we geen keuze hebben dan de mensen een deel van, zo niet alle olifanten te eten te geven. Dan weet u dat,” aldus Masisi.
De president maakt duidelijk dat als de droogte aanhoudt, het land geen andere optie heeft dan de voedselbehoeften van de inwoners voorop te stellen.
Dit is een duidelijke oproep tot actie, maar het roept ook ethische vragen op over de bescherming van de olifantenpopulatie.