De Algerijnse bokster Imane Khelif staat na haar vechtpartijen op de
Olympische Spelen van Parijs 2024 opnieuw in de spotlights, maar dit keer met haar veranderde uiterlijk.
Na de felle online discussie over haar geslacht presenteert Khelif zichzelf nu in een andere stijl. In een video op Instagram verscheen de Olympisch kampioene eerst in een blauwe blouse met haar kenmerkende rode bokshandschoenen.
Vervolgens veranderde de scène, waarin Khelif te zien was in een witte blouse met bloemenprint en grote oorbellen versierd met roze bloemen.
Ze droeg roze oogschaduw en bijpassende lippenstift, en maakte haar look af met een zilveren ketting. Het hoogtepunt van de video was haar gouden medaille, gewonnen in het weltergewichttoernooi voor vrouwen op 9 augustus, en haar loshangende, gekrulde haren.
In het bijschrift, vertaald van het Arabisch naar het Engels, zegt Khelif in de video weliswaar haar uiterlijk veranderde, maar dat dit niets afdeed aan wie zij werkelijk is.
Tekst gaat verder onder de Instagram-post:
"Haar boodschap gaat dieper: kleren maken de monnik niet, en uiterlijk onthult niet de kern van een persoon,” zo luidde het onderschrift. “Ze kan vrouwelijk en elegant zijn wanneer ze dat wil, maar in de boksring heeft ze geen make-up of hoge hakken nodig. Ze heeft slechts strategie, kracht en doorzettingsvermogen nodig, en dáár ligt de kern van haar persoonlijkheid."
Op sociale media, vooral op het platform X (voorheen Twitter), oogstte Khelif veel lof voor haar nieuwe look. Tegelijkertijd benadrukten velen dat de bokster haar uiterlijk niet per se vrouwelijker hoefde te maken om acceptatie te krijgen.
Eén reactie luidde: “Een verbluffend mooie vrouw. Het internet is haar een verontschuldiging verschuldigd,” terwijl een ander toevoegde: “Ze ziet er prachtig uit, en de haters huilen nog steeds.”
Khelif schreef geschiedenis door tijdens de Olympische Spelen
goud te winnen in het weltergewichttoernooi voor vrouwen, waarmee ze de eerste Algerijnse vrouw werd die goud won in het boksen.
Dit was echter niet het enige moment waarop ze de aandacht trok; enkele dagen eerder ontstond er opschudding
toen Angela Carini zich na slechts 46 seconden terugtrok tijdens hun partij.
Carini riep naar haar coach: “Dit klopt niet, dit klopt niet!” Wat volgde was een online rel, waarbij Khelif werd bekritiseerd vanwege een eerdere kwestie rondom een geslachtstest die ze in 2023 niet zou hebben gehaald.
In 2023 werd Khelif enkele uren voor haar finalepartij op de Wereldkampioenschappen boksen in New Delhi gediskwalificeerd, omdat ze niet voldeed aan de gendercriteria van de Internationale Boksfederatie (IBA).
Ook de Taiwanese bokster Lin Yu-ting verloor haar bronzen medaille om dezelfde reden. Hoewel de IBA geen details gaf over waarom beide boksters niet aan de criteria voldeden, werd wel vermeld dat er geen testosterononderzoeken hadden plaatsgevonden.
Noch Khelif, noch Lin identificeren zichzelf als transgender of intersekse. De Internationale Olympische Comité (IOC) bevestigde in juli dat beide atleten toch mochten deelnemen aan de Olympische Spelen van 2024.
Na haar gouden overwinning sprak Khelif openlijk over de kritiek die ze online kreeg met betrekking tot haar geslacht.
Ze maakte duidelijk: "Ik ben een vrouw, ik ben als vrouw geboren, ik heb altijd als vrouw geleefd. Daar bestaat geen enkele twijfel over."
Ze beschouwde de online aanvallen als immoreel en benadrukte dat ze door haar overwinning mensen wilde laten inzien dat hun vooroordelen verkeerd zijn. “Met deze overwinning stuur ik een boodschap naar de IBA over waardigheid en eer.”
Khelif voegde daaraan toe dat haar succes extra betekenis kreeg door de aanvallen op haar identiteit. Ze beschouwde deze aanvallen als afkomstig van vijanden van succes.
Op 13 augustus liet Boudi weten dat in de rechtszaak
ook prominente figuren zoals J.K. Rowling en Elon Musk genoemd werden, en dat zelfs Donald Trump onderdeel van het onderzoek zou kunnen worden.
Hoewel niet zeker was of Trump daadwerkelijk in de aanklacht zou worden opgenomen, verklaarde Boudi dat hij sowieso onderzocht zou worden vanwege zijn betrokkenheid in de online discussie.