editorial landscape

Jack van Gelder reageert op veelbesproken boksster die mogelijk een man is

Overig sport02 aug , 12:13
Jack van Gelder en analist Wilfried de Graaf bespraken bij De Oranjezomer de controversiële kwestie rondom de Algerijnse boksster Zohra Agbania.
De discussie richtte zich op de impact van hoge testosteronniveaus bij transgender atleten en de uitdagingen die dit met zich meebrengt voor een eerlijke competitie in de sport.
De discussie begon met een verwijzing naar de besluitvorming van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in 2021, waarin werd bepaald dat internationale sportbonden zelf regels mogen vaststellen met betrekking tot inclusiviteit en transgender atleten.
Dit heeft geleid tot uiteenlopende regelgevingen bij verschillende sportfederaties. Zo staat World Athletics, de grootste atletiekfederatie, transgender atleten met een hoog testosteronniveau niet toe om mee te doen in de vrouwencategorie.
Van Gelder en De Graaf uitten hun zorgen over de vermeende oneerlijke voordelen die transgender atleten met een hoog testosteronniveau zouden kunnen hebben.
Van Gelder noemde het “gevaarlijk” dat deze atleten tegen vrouwen mogen boksen. Hij benadrukte dat de fysieke voordelen van een hoger testosteronniveau een oneerlijke concurrentie kunnen creëren.
"Een vrouwenlichaam is nu eenmaal anders gebouwd en de kracht waarmee de Algerijnse kan slaan omdat zij een veel te hoog testosteron gehalte in haar lijf heeft zitten, ja dat dat is gevaarlijk."
De Graaf ondersteunde deze mening en wees erop dat er al wedstrijden zijn geweest die slecht zijn afgelopen vanwege deze onevenwichtigheden.
Voorstel voor aparte competities
Beide analisten pleitten voor aparte regels of competities voor transgender atleten om de sport eerlijk te houden. Ze benadrukten dat hun standpunt niet voortkomt uit een afkeer van transgenders, maar uit een verlangen naar eerlijkheid en gelijkheid in de sport.
"Als een man vrouw is geworden of een vrouw man is geworden dan heb ik daar geen enkel probleem mee en ik vind dat het ook moet kunnen. Alleen vind ik in een competitie, dat je daar inderdaad op een andere manier mee om moet kunnen gaan."
Ze vergeleken de huidige situatie met die van Foekje Dillema, een intersekse atleet die in de jaren '80 veel controverse veroorzaakte.
Van Gelder sloot de discussie af met de opmerking dat er in de topsport altijd sprake is geweest van manipulatie met doping en hormonen, wat volgens hem oneerlijke concurrentie creëert.