file 5

Oekraïense vluchtelingen dagenlang in cel gezet na aankomst op Schiphol

Politiekjun 19, 9:31
Oekraïense vluchtelingen die per vliegtuig naar Nederland reizen, worden bij aankomst op Schiphol vastgehouden.
Volgens de NRC zitten ze dagenlang in een cel terwijl de immigratiedienst IND onderzoekt of ze recht hebben op opvang. Dit is in strijd met Europese afspraken die Oekraïners toestaan vrij door Europa te reizen.
Sinds de Russische invasie hebben Oekraïners recht op opvang, zorg en werk in Nederland. Toch worden vluchtelingen die per vliegtuig arriveren in grensdetentie geplaatst. Juristen noemen deze maatregel 'buiten proportie.'
Vluchtelingenwerk stelt dat de procedure van de IND nutteloos is en de detentie een "zeer heftige ervaring" voor de Oekraïners vormt.
Een woordvoerder deelt het verhaal van een Oekraïense vrouw die vijf dagen met buikpijn in grensdetentie zat zonder enige uitleg over de situatie.
De IND vertelt aan de NRC uit waarom de situatie veranderd is. Voorheen kwamen vluchtelingen rechtstreeks uit Oekraïne, maar nu reizen ze vaak via andere landen.
Daarom zou het noodzakelijk zijn hen bij de grens vast te houden. Het is onduidelijk of Nederland deze maatregel op eigen initiatief als EU-land neemt.
"Je kunt je voorstellen dat sommige Oekraïners worden nagetrokken, bijvoorbeeld met het oog op Russische desinformatie", zegt een hoogleraar internationaal recht tegen de krant.
Maar er moeten dan wel concrete aanwijzingen zijn op individueel niveau. Er is 'geen enkele reden' om iedereen vast te zetten.
Het blijft onduidelijk hoeveel Oekraïners recentelijk op Schiphol in detentie hebben gezeten. Vluchtelingen die met de auto of trein naar Nederland reizen, mogen wel vrij doorreizen.
Meest gelezen