zelensky vredestop akkoord

Doorbraak in vredesgesprekken Oekraïne

Buitenlandjun 16, 17:23
Tijdens de laatste dag van de vredesconferentie voor Oekraïne in Zwitserland hebben tachtig landen een slotverklaring ondertekend. De verklaring benadrukt dat de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne essentieel zijn voor een duurzame vrede.
Hoewel de meeste aanwezige landen akkoord gingen, stemden onder andere India, Saudi-Arabië, Brazilië en de Verenigde Arabische Emiraten tegen. Hun afwijzing kwam door hun economische en diplomatieke banden met Rusland.
Voornamelijk Westerse landen stemden in met de verklaring. De verklaring behandelt onderwerpen zoals nucleaire veiligheid, voedselzekerheid en de uitwisseling van gevangenen.
De Zwitserse president Viola Amherd, die de top organiseerde, prees de uitkomst. Ze zei dat het feit dat een "grote meerderheid" van de deelnemers de verklaring tekende, "laat zien wat diplomatie kan bereiken".
Zelensky en von der Leyen: een stap naar vrede
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky noemde de verklaring een eerste stap naar vrede. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, stelde dat de top een stap dichterbij vrede in Oekraïne bracht. Ze benadrukte dat echte vrede niet met één stap komt, maar een reis is.
Zo'n honderd landen en organisaties waren aanwezig bij de conferentie op de berg Bürgenstock bij Luzern. Rusland en China waren opvallende afwezigen. Rusland was niet uitgenodigd en had al aangegeven niet te willen komen. China besloot daarom ook niet deel te nemen.
Poetin: onderhandelingen met voorwaarden
De Russische president Poetin suggereerde vlak voor de top open te staan voor onderhandelingen, mits Oekraïne bezet gebied zou opgeven. Dit voorstel werd direct afgewezen door Oekraïne.
De Oekraïense buitenlandminister Dmytro Koeleba hintte erop dat Rusland mogelijk wel wordt uitgenodigd voor een toekomstige vredestop. Hij zei dat er een tijd zal komen waarin praten met Rusland noodzakelijk is.
Poetin eist in zo'n geval wel garanties om de geloofwaardigheid van de onderhandelingen te waarborgen.
Graanexport en kerncentrale Zaporizja
Naast de oorlog, bespraken de aanwezigen ook de Oekraïense graanexporten en de veiligheid van de kerncentrale Zaporizja. Deze kerncentrale ligt in door Rusland bezet gebied.
De bespreking van deze onderwerpen benadrukt het bredere spectrum van problemen die door de oorlog zijn ontstaan en de noodzaak om ook deze kwesties op te lossen om tot een duurzame vrede te komen.
Meest gelezen