gettyimages 492923325 1

Engelsen hebben een hekel aan Ronald Koeman om déze reden

Voetbaljul 08, 14:56
De aanstaande halve finale van het EK tussen Nederland en Engeland, die woensdag plaatsvindt, roept bij veel Engelse fans herinneringen op aan een van de meest controversiële momenten in de voetbalgeschiedenis.
Ronald Koeman, de huidige bondscoach van Oranje, speelt daarin een cruciale rol.
Het is inmiddels meer dan dertig jaar geleden, maar de gebeurtenissen van oktober 1993 zijn nog steeds vers in het geheugen van veel Engelsen.
Tijdens een kwalificatiewedstrijd voor het WK 1994 in Amerika, speelde Ronald Koeman een prominente rol als aanvoerder van het Nederlandse elftal. In een wedstrijd tegen Engeland, bij een 0-0 stand, maakte Koeman een overtreding die volgens velen een rode kaart en een penalty had moeten opleveren.
Tot woede van de Engelse spelers en fans kreeg Koeman slechts een gele kaart van de scheidsrechter.
De controverse werd nog groter toen Koeman even later de vrije trap van Dennis Bergkamp mocht overnemen en scoorde. Deze goal zorgde ervoor dat Nederland zich kwalificeerde voor het WK in de Verenigde Staten, terwijl Engeland thuisbleef.
De Engelse bondscoach van destijds, Graham Taylor, was zichtbaar van slag door het vermeende onrecht. Zijn uitspraak "Do I not like that" werd een iconische zin in de Engelse sportgeschiedenis en wordt nog steeds veel geciteerd in sportprogramma’s.
Met de halve finale in zicht, zijn Engelse fans massaal herinneringen aan die bewuste avond in oktober 1993 aan het ophalen. Op sociale media worden de beelden van Koeman's overtreding en doelpunt gedeeld, vaak vergezeld van de inmiddels beroemde uitspraak van Taylor.
Een gebruiker op X schrijft: "Woensdag is het dus Engeland tegen Nederland en er is geschiedenis met hen en vooral met Ronald Koeman. Ik zal die avond in oktober 1993 nooit vergeten."
Spanning voor de halve finale
Voor veel Engelse supporters is de halve finale een kans om sportieve wraak te nemen op een pijnlijke herinnering die al drie decennia lang nazindert.
De halve finale vindt plaats op woensdag om 21.00 uur in Dortmund. De wedstrijd trekt tienduizenden Nederlandse en Engelse supporters naar de stad, wat zorgt voor extra drukte op de wegen en in het openbaar vervoer.
De ANWB en NS waarschuwen reizigers voor mogelijke vertragingen en adviseren hen om hun reis goed voor te bereiden.
Meest gelezen