De
politie gaat opnieuw actievoeren rondom een wedstrijd van
Ajax. Dit keer zal er geen politie-inzet zijn bij de wedstrijd tegen FC
Utrecht, een risicoduel in de Eredivisie.
De politiebonden hebben dit bevestigd en geven aan dat de actie deel uitmaakt van hun strijd voor een betere Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). Eerder werd al het werk neergelegd rond de Klassieker Feyenoord-Ajax, wat ertoe leidde dat burgemeester Ahmed Aboutaleb die wedstrijd verbood. Ook NAC-Ajax ging eerder dit seizoen door zonder politie, maar die wedstrijd kon wel doorgang vinden.
De keuze voor de wedstrijd Ajax-FC Utrecht is volgens Maarten Brink, woordvoerder van de politiebonden, niet willekeurig. "We hebben gekeken naar welke wedstrijd het weekend van 15 september op de agenda stond. We hebben gekozen voor Ajax-FC Utrecht omdat de druk op deze wedstrijd en het aantal daarbij ingezette agenten het grootst is."
Burgemeester Femke Halsema van
Amsterdam zal samen met de politie en het Openbaar Ministerie moeten beslissen of de wedstrijd zonder politie kan plaatsvinden.
De politiebonden zijn boos omdat er vanuit de regering te weinig actie wordt ondernomen om een fatsoenlijke RVU voor zware beroepen te regelen. Een recent voorstel voor vervroegd pensioen werd afgewezen door de bonden, omdat het niet voldoende zou zijn. De acties zijn inmiddels al acht maanden bezig. Politieagenten schrijven minder boetes uit en weigeren assistentie te verlenen aan deurwaarders. De schade door niet uitgeschreven boetes loopt volgens de bonden op tot zo’n 1,5 à 2 miljoen euro per week.
De stakingen zijn onderdeel van een bredere golf aan acties, waaronder ook de blokkade van de A12 door Extinction Rebellion. De politie zal daar wel aanwezig zijn, maar zich vooral op vakbondsactiviteiten richten. Totdat er een doorbraak komt in het conflict, blijven de bonden actievoeren.