Turkse supporters moedigen elkaar online aan om tijdens het komende EK-duel de controversiële 'wolvengroet' te uiten. Deze groet is het symbool van de ultranationalistische Turkse groepering De Grijze Wolven.
Merih Demiral, de Turkse verdediger die onlangs twee goals scoorde tegen Oostenrijk, sloot zijn overwinning af met dit omstreden handgebaar. Dit gebeurde nota bene op de herdenkingsdag van het bloedbad van Sivas in 1993, waarbij 35 mensen levend zijn verbrand, waaronder de Nederlandse studente Carina Thuijs uit Doetinchem.
Het handgebaar deed enorm veel stof opwaaien, omdat de groet direct gekoppeld is aan de extreemrechtse groepering De Grijze Wolven, die flink wat morbide misdaden op zijn naam heeft staan.
De groepering is ultrarechts en religieus gemotiveerd, verbonden met de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP). Ze streven naar een heropleving van de Ottomaanse periode.
UEFA (de Europese voetbalunie) is een onderzoek gestart naar dit gebaar, maar de Turkse autoriteiten beschouwen dit als onnodig. Volgens vele Turkse supporters is het handgebaar acceptabel en slechts een 'onschuldige' uiting van trots zijn op je Turkse bloed.
Schorsing Merih Demiral
De Duitse krant Bild brengt naar buiten dat ze hebben besloten om Demiral voor twee wedstrijden te schorsen. Dat zou betekenen dat hij de kwartfinale tegen het Nederlands elftal mist aanstaande zaterdag (21.00 uur in Berlijn).
Volgens de krant trekt de UEFA daarmee één lijn met het schorsen van Daku, de Albanese spits. Hij spoorde supporters in het stadion aan om na het 2-2 gelijkspel tegen Kroatië nationalistische teksten te zingen. ‘Dood de Serviërs, dood de Macedoniërs’, zou hij hebben ingezet.
De UEFA schorste Daku vervolgens voor twee wedstrijden wegens politiek extremisme. De veiligheid van alle stadionbezoekers, ongeacht hun afkomst of religieuze overtuiging, moet volgens de unie gewaarborgd worden.
Hoewel feestvierende Turken vaak trots de Turkse vlag uithangen, mag deze trots niet worden overschaduwd door controversiële symboliek. Het UEFA acht strenge maatregelen voor het uiten van de 'wolvengroet' daarom gepast.