cavendish

Mark Cavendish wint zijn 35e etappe in de Tour de France

Wielrennenjul 03, 22:32
Mark Cavendish heeft geschiedenis geschreven in de Tour de France door zijn 35e etappezege te behalen. Met deze overwinning mheeft hij het record van Eddy Merckx overtroffen.
Hoewel de locatie niet de grandeur van de Champs Élysées had, was het moment niet minder belangrijk. Op de Avenue des Bergeries, een plaats die meer bekend staat om recreatieve activiteiten dan om wielerspektakels, toonde de 39-jarige Cavendish dat hij het nog altijd in de benen heeft.
Na zijn overwinning zei Cavendish dat een zorgvuldige planning aan dit succes voorafging. "Je moet alles geven," zei hij. "Elk detail is specifiek op vandaag gericht geweest."
Zijn vermogen om zich door de chaotische sprintfinish te manoeuvreren, onderstreepte zijn ervaring en tactisch inzicht, een scherp contrast met zijn zware prestatie in de eerste etappe van de Tour, slechts enkele dagen eerder.
"Je weet wanneer dingen goed gaan, je weet wanneer het team op elkaar is ingespeeld," zei Cavendish, waarbij hij het belang van vertrouwen en samenwerking benadrukte.
Dit succes was vooral indrukwekkend gezien de uitdagingen die hij eerder tijdens de Tour had moeten overwinnen, waaronder een zware eerste etappe van Florence naar Rimini.
Tijdens de sprintetappe naar Turijn werd hij gehinderd door een valpartij in de laatste kilometers. Maar deze keer viel alles op zijn plaats voor Cavendish. Zowel het peloton als het weer in Zuid-Frankrijk werkten in zijn voordeel.
Cavendish staat bekend als een van de meest geharde professionals in het wielrennen, maar ook als een sentimentele renner die veel waarde hecht aan loyaliteit.
Hoewel hij vaak beweerde niet obsessief te zijn over het breken van Merckx’ record, sprak de vreugde op zijn gezicht na zijn overwinning boekdelen.
Hij was vooral zijn teamgenoten, vrienden en helpers die hem gedurende zijn 15 deelnames aan de Tour hebben gesteund dankbaar.
In de laatste 40 kilometer van de etappe was Cavendish in topvorm, samen met zijn Astana Qazaqstan-team.
Ze begeleidden hem vakkundig naar de slotfase van de wedstrijd. Met nog 24 kilometer te gaan, na een eerdere regenbui, hielden hij en zijn team vast aan de rechterkant van de weg en handhaafden een constant tempo.
In de laatste 5 kilometer werd het echter chaotisch toen het Lotto Dstny-team het tempo overnam. Ondanks de druk en de hoge verwachtingen, bleef Cavendish kalm en vond hij zijn weg naar de kop van het peloton, waarna hij zijn sprint perfect timede.
Zijn overwinning leek uiteindelijk bijna gemakkelijk. Jasper Philipsen, die hem vorig jaar in Bordeaux had gefrustreerd, kon niet op tegen de “Manx Missile” toen Cavendish zijn sprint inzette.
"Je weet wat je moet doen," zei Cavendish. "Ik ken het parcours, ik visualiseer het in mijn hoofd. Ik blijf kalm, vertrouw op mijn team en weet dat ik de beste kans heb."
Deze overwinning betekent Cavendish's 35e Tour-zege in 16 seizoenen.
Meest gelezen