In 2023 is het aantal slachtoffers van moord en doodslag in Nederland afgenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat er vorig jaar 125 mensen om het leven zijn gebracht, wat een daling van 18 gevallen betekent in vergelijking met 2022.
Dit cijfer ligt in lijn met het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. Op Europees niveau scoort Nederland relatief goed en neemt het de 29e plaats in op de ranglijst.
Het aantal moorden fluctueert jaarlijks, waardoor het CBS ook het totaal over een langere periode heeft onderzocht. In de afgelopen tien jaar, van 2014 tot 2023, werden er 1290 mensen vermoord.
De daling in moorden, vooral onder mannen, zet zich al langere tijd voort. De afgelopen jaren registreerde het CBS gemiddeld 84 moordslachtoffers per jaar, terwijl dit aantal 25 jaar geleden nog het dubbele was. Hoewel ook het aantal vermoorde vrouwen is gedaald, is deze afname minder sterk dan bij mannen.
In dezelfde periode van 2014 tot 2023 werden er 61 kinderen jonger dan 10 jaar om het leven gebracht, waarvan 35 jongens en 26 meisjes. In de meeste gevallen (54 kinderen) waren de daders de eigen ouders.
Meeste moorden van Nederland
Voor het tweede jaar op rij is Rotterdam de stad met de meeste moorden, hoewel het aantal zaken afnam van 17 naar 12. Amsterdam staat op de tweede plaats met 10 slachtoffers, gevolgd door Den Haag met 9 moorden.
Mannen zijn vaker het slachtoffer van moord of doodslag dan vrouwen. In 2023 werden 84 mannen en 41 vrouwen vermoord. Bij vrouwelijke slachtoffers bleek de dader vaak
een (ex-)partner te zijn en vonden de moorden meestal plaats in hun eigen huis. Femicide blijft in Nederland een aanhoudend probleem.
Mannelijke slachtoffers daarentegen, hebben vaak een minder directe band met hun moordenaars. In veel gevallen waren het bekenden of zelfs vreemden, en in ongeveer één op de acht gevallen ging het om een liquidatie binnen het criminele circuit.