gettyimages 1242696588

Inspectie slaat alarm na bezoek aan AZC Ter Apel: '160 wapens in beslag genomen'

112jun 19, 11:42
Beveiligers die verantwoordelijkheid zijn voor de veiligheid binnen het Groningse aanmeldcentrum Ter Apel, zouden volgens inspectie niet voldoende bevoegd of getraind zijn. Medewerkers en asielzoekers van het centrum lopen hierdoor een 'onacceptabel' risico om slachtoffer te worden van geweld. Dit concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid.
De inspectie beroept zich op demissionair justitieminister Dilan Yesilgöz en staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer politie en bevoegde medewerkers in te zetten in Ter Apel.
Op die manier hopen ze de veiligheidssituatie ‘op zeer korte termijn’ in toom te kunnen houden. Daarna kan worden gewerkt aan veiligheidsvoorzieningen voor de langere termijn.
Op 17 april dit jaar bracht de inspectie een bezoek aan het aanmeldcentrum. Daar constateerde zij dat de situatie verslechterd is ten opzichte van hun laatste bezoek op 5 december. Dit terwijl de inspectie toentertijd al benadrukte dat de onveilige situatie in Ter Apel aangepakt moest worden.

Steekpartijen

Volgens de inspectie is er ook een toename van ernstige geweldsincidenten als steekpartijten te zien. Het zou voornamelijk gaan om escalaties tussen asielzoekers, maar ook medewerkers worden wel eens de dupe wanneer ze tussen beiden proberen te springen. Tijdens het bezoek op 17 april werden maar liefst 160 wapens in beslag genomen. In de zeven maanden daarvoor waren dat nog 55 wapens.
Sinds 2022 is het niet langer toegestaan dat asielzoekers in het grasveld slapen bij het aanmeldcentrum. Volgens de inspectie is dit de mogelijke oorzaak dat de veiligheidsproblemen zich verplaatst hebben naar het COA-terrein zelf.
Naast de maatregelen die door het ministerie genomen zijn, heeft het COA zelf ook actie ondernomen in poging de veiligheid te verbeteren. De organisatie vertelt dat ze nu gebruik maken van technologie om het terrein in de gaten te houden. "Zo zijn er bijvoorbeeld meer camera’s geplaatst en hebben we meer beveiliging ingezet. We hebben recent een veiligheidsmanager aangesteld die deze en opvolgende maatregelen coördineert."
Meest gelezen