gettyimages 1242701611

Nieuw asielzoekerscentrum bij Apeldoorn ernstig beschadigd

11209 okt , 7:52

In het Gelderse dorpje Ugchelen is afgelopen nacht een nog niet in gebruik genomen noodopvang voor asielzoekers ernstig beschadigd. Het gaat om een leegstaande basisschool die binnenkort onderdak zou bieden aan asielzoekers voor wie in Ter Apel geen plek meer is. De politie vermoedt opzet en spreekt van vandalisme.

Buurtbewoners werden rond 01.00 uur opgeschrikt door een harde knal, aldus een aanwezige persfotograaf. Beelden tonen een chaotisch tafereel met stoeptegels en glasscherven verspreid door de hal van het gebouw. Hoewel er een beveiliger aanwezig was tijdens de aanval, bleef hij ongedeerd, zo meldt Omroep Gelderland.

Bekijk de beelden hieronder:

Het pand werd vorige week aangewezen als nieuwe tijdelijke opvanglocatie, nadat de noodopvang in Zutphen zou sluiten. De asielzoekers werden daar tijdelijk ondergebracht in een sporthal, maar die sluit aanstaande vrijdag.

Vanaf dat moment zouden maximaal honderd asielzoekers in de leegstaande school in Ugchelen worden opgevangen, aldus burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn. "We doen wat nodig is: mensen een fatsoenlijk dak boven het hoofd bieden," verklaarde Heerts.

Toch zorgde dit besluit voor opschudding in de buurt. Boze bewoners lieten van zich horen door spandoeken op te hangen uit protest tegen de komst van de asielzoekers, zo meldt Omroep Gelderland.

Zie ook: 'Rode Kruis bezorgd om te weinig slaapplekken in Ter Apel'

Crisis in Ter Apel

Het aanmeldcentrum in Ter Apel barst inmiddels uit zijn voegen. Hoewel het ontworpen is voor tweeduizend asielzoekers, zit het regelmatig bomvol. Als het azc over de maximale capaciteit gaat, moet het COA dagelijks 15.000 euro boete betalen aan de gemeente Westerwolde, met een plafond van 1,5 miljoen euro: een bedrag dat snel werd bereikt.

Om de situatie te verlichten, worden asielzoekers die minder kwetsbaar worden geacht, zoals alleenstaande mannen, soms de toegang geweigerd. Deze groep wordt doorverwezen naar andere gemeenten om te voorkomen dat zij buiten moeten slapen.

Naast Zutphen en Apeldoorn hebben nog zeven andere gemeenten last-minute asielzoekers opgevangen om Ter Apel te ontlasten. Uit onderzoek van het ANP blijkt echter dat bijna tweehonderd andere gemeenten geen hulp bieden in de acute opvangcrisis.