file 32

Nieuwe golf van gevaarlijke ladingroven op Nederlandse snelwegen

112jun 21, 10:15
De gevaarlijke 'roll over methode' maakt opnieuw slachtoffers op de Nederlandse snelwegen. Nadat deze techniek in 2020 door de politie was uitgeroeid, zijn de rovers teruggekeerd, bevestigt zowel schadebedrijf TT Experts als de politie.
Volgens René Middag, hoofd mobiel banditisme van de Nationale Politie, is de omvang van de buit gigantisch."Ze lijken weer terug te zijn, en de schade is aanzienlijk," aldus Middag. De methode, waarbij criminelen vanuit een rijdende auto vrachtwagens vol elektronica leegroven, is uiterst gevaarlijk en vereist grote behendigheid.
De rovers volgen een vrachtwagen en een van hen klimt op de motorkap van de volgauto om vervolgens met een slijptol het slot van de vrachtwagen open te snijden. Terwijl beide voertuigen tussen de 80 en 100 kilometer per uur rijden, worden de dozen met elektronica naar de volgauto gegooid. De vrachtwagenchauffeur merkt pas bij een stop of het lossen dat de lading verdwenen is.
In juni sloegen de rovers twee keer toe, eerst op de A12 tussen Ede en de Duitse grens, en later tussen Waalwijk en Ede. Matthias de Ruiter van TT Experts schat dat er voor zeker een miljoen euro aan elektronica is gestolen. Beide keren ontdekten de bestuurders de roof pas toen ze stilstonden. Bij de tweede roof was de vrachtwagen binnen een uur volledig leeggehaald nadat deze was vertrokken.
De politie is een onderzoek gestart en roept getuigen op zich te melden. Middag waarschuwt de transportsector extra alert te zijn, vooral als een voertuig voor hen vaart mindert. "Dat is een teken dat rovers mogelijk toeslaan aan de achterkant. We vragen mensen verdachte situaties direct te melden via 112," zegt Middag. Er wordt ook gekeken naar mogelijke tipgevers binnen distributiecentra die de rovers informeren over kostbare ladingen.
De politie onderzoekt welke leden van de Roemeense bende, die in 2020 in Roemenië werden opgepakt, inmiddels weer vrij zijn. Tussen 2015 en 2020 pleegde deze bende zeker vijftien ladingroven in Nederland en tientallen in andere landen.
Een van de meest opvallende roven vond plaats in 2017 op de A73, waarbij voor een half miljoen euro aan iPhones werd gestolen. Verdachten werden destijds opgepakt in een vakantiepark in Otterlo, waar ook de gestolen telefoons werden gevonden.
Opvallend is dat deze criminelen uit een specifieke buitenwijk van Boekarest komen, waar ze in speciale trainingskampen worden opgeleid. De politie werkt nauw samen met internationale diensten om deze dreiging aan te pakken en de rovers opnieuw op te sporen.
Meest gelezen