Dankzij een gunstige regeling kunnen expats hun buitenlandse rijbewijs zonder keuring omwisselen voor een Nederlands rijbewijs.
Veel rijinstructeurs vrezen dat hun gebrekkige rijvaardigheid een gevaar vormt voor anderen
op de weg. "Met een toetsing zou zeker 90% door de mand vallen'', beweren zij.
Met 40 kilometer per uur de snelweg op, zonder te kijken van rijstrook wisselen en geen voorrang verlenen zijn enkele voorbeelden van veelvoorkomende fouten van expats.
“Het verkeer is hier heel anders dan in hun eigen land,” zegt Cihan, instructeur bij rijschool Amsterdam Rijbewijs Service. “Eigenlijk moeten ze echt rijlessen volgen.”
Zelf zijn expats ook verbaasd over het gemak waarmee ze de Nederlandse weg mogen trotseren. Jean Louw, een 34-jarige Zuid-Afrikaan die naar Nederland kwam voor een baan als software-ingenieur, maakte gebruik van de regeling.
“Ze hadden mij dat rijbewijs niet moeten geven. Ik wist niet wat ik deed. Ik zei tegen mijn collega’s: ‘Als je een verkeersongeluk op het nieuws ziet, ben ik dat waarschijnlijk.’”
Regeling
Sinds 1995 biedt Nederland een fiscale regeling aan voor hoogopgeleide buitenlandse werknemers. Een opvallend onderdeel hiervan is dat expats van buiten de Europese Unie hun rijbewijs kunnen omruilen voor een Nederlands exemplaar, zonder enige beoordeling.
Om voor deze regeling in aanmerking te komen, moet de werknemer een jaarinkomen van minimaal 46 duizend euro bruto hebben.
Daarnaast moet de werknemer geclassificeerd zijn als een 'hoogopgeleide immigrant', zoals artsen, docenten en onderzoekers.
Nederland is momenteel het enige EU-land dat deze mogelijkheid biedt.
Veilig Verkeer Nederland (VVN) uit haar zorgen over deze regeling. "Het is onwenselijk dat mensen rondrijden die de Nederlandse verkeersregels niet goed kennen," zegt woordvoerder Willemijn Pomper.
"De expatregeling moet de verkeersveiligheid niet in gevaar brengen. Werkgevers zouden rijlessen moeten aanbieden aan hun buitenlandse werknemers."
Rijinstructeurs scharen zich achter Willemijn. “Als er een toetsing zou zijn, zou 90 procent door de mand vallen,” zegt Mustafa Ali, rijinstructeur in de regio Amsterdam. Ali geeft regelmatig les aan expats, waarvan sommigen al een rijbewijs hebben.
“Ze rijden niet zo gek, maar de gevaarlijke situaties ontstaan door een gebrek aan kennis en het niet kunnen naleven van de regels hier.”